Književni lijek za sve boljetice

Julijana Matanović ime je u domaćoj književnosti koje prepoznaju čitatelji svih generacija, a čitateljska se publika uvijek rado s njom nalazi na književnoj kavi. Nakon niza uspješnica i pokretanja Umjetničke organizacije Lađa od vode koja se afirmira kao mjesto na kojem plovi lijepa riječ, Julijana Matanović u izdanju Lađe donosi novu zbirku priča naslovljenu Kombinirani prašak u kojoj objedinjuje svoje priče pod uredničkim okom moje malenkosti.

Kombinirani prašak, podnaslova Zapisi širokoga spektra, širokoga spektra doista i jest. U tri dijela (Grlobolja ili Povreda poslovnika, Glavobolja ili Blažević Brdo, Križobolja ili Obiteljski šlifer), zbirka dotiče suvremenost, obiteljske uspomene, emocije, književnost i ljudskost. Prozno je to tkanje emocija kakvo peru Julijane Matanović nipošto nije strano, a sam je kombinirani prašak – po kojem je zbirka dobila ime – proglašen lijekom za mnogošto. U slučaju ove zbirke možemo govoriti o proznome lijeku za surovu svakodnevicu, o pričama koje ju tematiziraju i promišljaju, ali ostavljaju i osjećaj topline, kućnosti i optimizma, iako je optimizam nekad zakukuljen u punokrvne rečenice o zbilji. Kombiniranim praškom, objašnjava autorica, liječile su se razne boljetice, a u njegovoj literarnoj verziji liječe se pričom boljke naše suvremenosti. Oštro pero koje rastače suvremenost podarilo je plemenit tekst, svojstven Julijani Matanović. Prepoznatljiv stil – isprepletanje književnosti i života, fikcije i fakcije, kritike i pohvale – ispisan snažnim, a tankoćutnim rečenicama doista čini Kombinirani prašak proznim lijekom i dokazom da i tekstovi nastali u virtualnoj komunikaciji s čitateljskom publikom mogu biti materijalom za književno tkanje.

Kombiniranim praškom Julijana Matanović još jednom dokazuje da je pravo na govor stečeno životom i iskustvom, da književnost doista krije odgovore na mnoga pitanja i da zapisi širokoga spektra mogu biti lijekom za boljetice. Ne propustite uzeti zbirku u ruke i vidjeti od kojih je sastojaka ovaj književni prašak satkan. Bolje stanje uma i duše nakon čitanja je zajamčeno!