Snovi iz Afrike – knjiga koja budi

Jelena Kastaneti ime je koje smo prvo susreli na sličicama Instagrama popraćenima tekstovima od kojih se u čitateljskom umu rađa bezbroj asocijacija i slika. Potom je svoje misli preselila u korice pa su tako nastali Moj dnevniče, Živjeti, Priče o nama (treća je knjiga priča u nastanku), ali i slikovnice Moja mama kaže da sam ja sunce i Moj tata kaže da ne postoje preveliki snovi, a Jelena Kastaneti neumorno stvara i piše i dalje. Izdavačka kuća Alegria i provjereni lektorsko-urednički dvojac Barbara Tolić i Željka Jeličanin donose novi Jelenin ostvaraj, nastao u suradnji s fotografom Domagojem Karačićem.

Snovi iz Afrike knjiga su u kojoj je Domagojevo fotografsko oko ujedinjeno s Jeleninim spisateljskim perom i nastala je tijekom volontiranja u Tanzaniji i radu na tome da se ondje izgradi knjižnica. Poznata uzrečica kako slika govori tisuću riječi ovoj knjizi nije dovoljna jer ovdje riječi i fotografije pričaju priče, stvarne priče, stvarne ljude i stvarne emocije koje bujaju iz stranice u stranicu. Koje dotiču svaki dio čitateljskoga i uma, ali i srca prenoseći snažno i moćno, a opet s puno nježnosti i poštovanja – dušu Afrike. Dušu Tanzanije i dušu njezinih stanovnika. Može se o ovoj knjizi iz kritičarske perspektive reći štošta – da je pripovjedač sveznajuć, da ispisuje emocije, da ima elemenata autobiografije, da je pisano nekada u ich formi, nekada u prvom licu, da su stilska sredstva snažna i neposredna, a da je knjiga intermedijalna jer i njezine fotografije pričaju priču. I sve bi to bilo premalo i preslabo. Jelena Kastaneti priča priče koje pomiču planine – o djevojčici kojoj je spašen život, o zelenim jabukama koje su poput blaga, o motoru koji je simbol mogućnosti, o torti koja je napravljena s ljubavlju, o bakama i majkama, o obiteljima. O ljudima. Domagoj Karačić prenosi lica, sudbine, živote. Njegove fotografije navode vas da se zagledate u dječje oči, da se osmjehnete, da prebrojite zrna riže koja imaju za ručak i da im donesete papuče koje su sparene. Saznat ćete da je domo riječ koja znači usta, a da je asante riječ koja znači hvala. I saznat ćete da postoji čitav jedan svijet u kojem se sporazumijeva zagrljajima, u kojem bez struje postoji strujanje emocija, u kojem se govori gestama i u kojem se, često bez vode, ipak pliva u moru međusobnoga upoznavanja i uvažavanja. Dokumentirajući svoju afričku priču na ovaj način, Jelena i Domagoj pomažu snovima iz Afrike da postanu stvarni.

Snovi iz Afrike knjiga je koju nećete ispustiti iz ruku. Čitat ćete priču za pričom, gledati fotografiju za fotografijom i bit ćete vraćeni na tvorničke postavke. Ova će vas knjiga nenametljivo, ali neumoljivo podsjetiti na ono što je u životu važno. Riža, zelene jabuke, Formula 1, narančasta boja – ali i sama Afrika, više vam neće biti iste. Čitajte Snove iz Afrike. Pomozite da se ostvare. Budite i vi dio priče. Zagrlite ljude koje volite i recite asante.