Bijenalna izložba „Suvremena kazališna i filmska scena 2015.-2017.“ održat će se u Muzeju Mimara

Tradicionalna bijenalna izložba ULUPUH-ove Sekcije za kazalište i film održava se ove godine u Muzeju Mimara pod nazivom Suvremena kazališna i filmska scena 2015.-2017. Riječ je o izložbi koja svake dvije godine daje pregled najboljih radova umjetnika u polju kazališne likovnosti: scenografije, kostimografije, dizajna rasvjete, umjetničko-majstorskih zanimanja poput maske, vlasuljarstva i sl.

 

„Ovo je divna prilika da se izbliza promotre detalji, da se pogleda kakvi su šavovi na haljinama, kako je konstruirana pozornica s nekoliko nevidljivih potpornja, kako je s nekoliko kutija oblikovana soba, pa potom cijeli grad.

Poslije prvih, mučnih upoznavanja, redatelji prepoznaju svoju braću i sestre po oružju i nerijetko cijeli život traže suradnju s istim kostimografom i scenografom. U tom prepoznavanju sudjeluje i publika. Teško se može razabrati tko je od te trojke istinski autor vizualnog doživljaja koji gledatelj nosi poslije predstave. Mislim da je ova izložba izvrsna upravo stoga što će nam svima pomoći da pronađemo odgovor na to pitanje. Kad se ugase svjetla pozornice i kad se djela iznesu na neko drugo svjetlo, svjedočimo o pustolovnom putovanju bez kraja likovnog umjetnika koji je po prirodi samotnjak, a kazalište ga sili i uči da postane dijete kolektivne umjetnosti, kakvo je kazalište. Zacijelo bolno, ali plodno iskustvo.“ (Želimir Ciglar, iz predgovora)

 

 

U Muzeju Mimara izlažu: Ivana Bakal, Barbara Bourek, Igor Dobranić, Dalibor Fugošić, Dinka Jeričević, Stefano Katunar, Irena Kraljić, Doris Kristić, Tanja Lacko, Dalibor Laginja, Dženisa Pecotić, Katarina Radošević Galić, Marija Šarić Ban, Jadranka Tomić, Elvira Ulip.

 

Izložba Suvremena kazališna i filmska scena 2015.-2017 ostaje otvorena do 21. lipnja 2017.godine.