Ivo Remetin rješava još jedan zločin

Pavao Pavličić na hrvatskoj je književnoj sceni postao ime kojemu više ne treba dodatna biografija. O njemu govore brojke posuđivanja, brojne nagrade (Mato Lovrak, Ksaver Šandor Gjalski…), ali i poštovanje i prihvaćanje publike koja i dalje neumorno čita njegova djela. Imaju izbora, jer iza ovog je profesora, akademika i književnika više od sto naslova, a kako se čini – ne namjerava stati s pisanjem. Dok se u svojoj profesorskoj karijeri bavio starijom književnošću, u svojim se romanima i te kako bavi suvremenošću, sadašnjošću i time kako prošlost, ali i budućnost na nju utječu. Mozaik knjiga i urednik Zoran Maljković Pavličiću su u korice smjestili najnoviji roman, Štićena osoba.

Baš kao što je Pavao Pavličić prepoznatljiv i jedinstven, jedinstven je i njegov junak Ivo Remetin, urednik crne kronike i novinar – istražitelj koji uz svog prijatelja i legendu policijske postaje Vladu Šoštara rješava zločine i upoznaje i pokazuje jedno mračnije lice Zagreba, njegovih svima dobro poznatih ulica i kvartova. Ovoga puta, Remetin je zamalo izgubio život, a presječene kočnice odvest će junake na ludu vožnju u romanu Štićena osoba. Zaredat će se tajne i ubojstva, ispreplitat će se odnosi i pojavljivati brojna pitanja, no Pavličić će prepoznatljivim stilom voditi čitatelje preko tragova do odgovora. Jednostavne rečenice, dijalozi koji su vrlo stvarni, bez pretjeranih romanesknih intervencija omogućavaju čitatelju pravi doživljaj kriminalističkog romana. Stil koji bi se mogao nazvati pavličićevskim ispunjava stranicu za stranicom i zadovoljit će čitatelje koji su se već s Remetinom susretali pa na prvim stranicama imate osjećaj kao da ste dio dua Remetin – Šoštar, a one koji ga sreću prvi put  zasigurno će potaknuti da posegnu za ranijim Remetinovim zgodama.

Pavao Pavličić ovim romanom još jednom dokazuje zašto je sinonimom za hrvatski kriminalistički roman, a Ivo Remetin dokazuje da ne postoji slučaj koji je nerješiv uz hrabrost i inteligenciju. Krenite u avanturu i saznajte što sve može uzrokovati obična vožnja dobro poznatom cestom!