Nakladnička kuća “Citadela libri” posvetila program katarzi u američkoj drami

Nekoliko mjeseci nakon službenog otvorenja knjižare i nakladničke kuće „Citadela libri“ koja je namijenjena   za okupljanje zaljubljenika u kazalište i književnost počeli su se uz izdavanje knjiga održavati i programi posvećeni lijepome/dobrome/svetome u umjetnosti.

 

Nakladničku  kuću je pokrenula dr.sc. Sanja Nikčević koja  kroz programe koji se održavaju želi dokazati i prikazati vrijednost onoga što je izbačeno samo zato što ne odgovara vladajućem svjetonazoru.

 

U prvoj kazališnoj večeri u sklopu programa  “Knjiga u salonu” , a koji je posvećen je katarzi u američkoj drami, predstavljena je knjiga “Suze u publici” Nadire Puškar Mustafić koja se bavi tom temom, a objavljena je u izdavačkoj kući „Citadela libri.“

 

Katarza u američkoj drami

Sanja Nikčević, glavna urednica i pokretač izdavačke kuće je govorila o pojmu katarze od antike (i Aristotela) preko srednjeg vijeka i kršćanskog svjetonazora do izbacivanja katarze iz europskog umjetničkog kanona nakon što je zavladao novi, sekularistički svjetonazor.

 

“Katarza je publici vrlo važna jer ne samo da „pročišćava emocije“ nego i „osnažuje dušu“ pa je zato ostala sačuvana samo u američkom kazalištu koje je okrenuto publici i to naročito autobiografskim dramama koje je istraživala i Nadira Puškar Mustafić u svojoj knjizi. ” rekla je tim povodom dr.sc. Sanja Nikčević.

 

O dvije takve govorilo se na kazališnoj večeri: drama o najtežim trenucima života Hellen Keller (William Gibson Čudotvorka) i drama o tragičnoj sudbini autorove sestre koja je umrla nakon poroda,  a kroz priču o susretu šest žena s američkog Juga u frizerskom salonu (Robert Harling Čelične magnolije).Uz isječke iz filmova i predstava spomenutih drama, glumačko umijeće Anamarije Jurišić, pomoglo je odgovoriti na pitanje: Zašto nema katarze u svijetu bez Boga?

Izvor: Citadela libri, Zagreb listopad 2021.

 

U subotu (30.10. 2021.od 12-14 h)  u nakladničkoj kući „Citadela libri“ održat će se u sklopu programa i razgovor s Nadirom Puškar Mustafić o njezinom istraživanju katarze – kako je moguće danas dokazati njeno postojanje i kako to katarza zapravo „čisti osjećaje“ i „osnažuje dušu“. O tome ima li katarze danas u umjetnosti i životu na okruglom stolu govorit će autoricu i Sanju Nikčević i psiholog/sociolog Josip Janković.

 

Cijeli tjedan u sklopu programa  “Knjiga u salonu” u knjižari je postavljena za posjetitelje otvorena  izložba o američkoj drami i kazalištu.

 

Izvor: Citadela libri, Zagreb listopad 2021.

 

Sisveti: Sveci i duhovi u drami

 

Tjedan uz Sisvete posvećen je Svecima i duhovima u drami. Tako će u utorak (2.11. u 19 h) na Dušni dan biti kazališna večer na tu temu. Sanja Nikčević govorit će o suvremenom pogledu na svece u dramama Denisa Peričića a Matija Grgat o duhu kod Shakespeareova Hamleta. Povod je objava knjige Denisa Periča Ima jena vekša sila (Citadela libri, 2019.) u kojoj su objavljene dvije drame, dva kajkavska mirakula: Pekel na zmeli i Netopir. Na kazališnoj večeri pokazat ćemo kako je moguće pobijediti zlo ako se zadrži pogled na dobru a kako se gubi dobro ako se pogled zadrži na zlu i tko nas vodi prema čemu. Cijeli tjedan u knjižari je izložba Sveci i mirakuli u drami i knjizi.

 

 

Izvor: Citadela libri, Zagreb listopad 2021.

 

Sjećanje na Vukovar: Kazalište i drama o Domovinskom ratu

 

Od 15. do 19. 11. u knjižari „Citadela libri“ obilježavamo sjećanje na Vukovar programom Kazalište i drama u Domovinskom ratu. U ponedjeljak (15.11. u 18 h) gostuje grupa Pričalica iz Virovitice s predstavom Hoću tatu na tekst Drage Vranješ Vargović u režiji Snježane Lančić, a u četvrtak (18.11. u 19 h) je predavanje Sanje Nikčević na temu Kazalište i drama u Domovinskom ratu. Cijeli tjedan na tu je temu postavljena izložba u knjižari.