Premijera drame “Ivanov” 5. svibnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu

Drama zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta je spremna za posljednju ovosezonsku premijeru , riječ je o drami Ivanov Antona Pavloviča Čehova.

Ivanov je jedan od prvih Čehovljevih komada, napisan 1887. godine te praizveden iste godine, a autor je dvije godine dorađivao dramu, koja je na premijeri 1889. u Aleksandrinskome teatru u Sankt Peterburgu postigla veliki uspjeh.

 

U središtu zbivanja je Ivanov, vlasnik ladanjskog imanja, koji se bori s brojnim životnim nedaćama. U braku je sa ženom koju je prestao voljeti. Za njezino liječenje potreban je znatan novac, no kako je ona zbog udaje prešla sa židovske vjere na kršćanstvo, obitelj ju je razbaštinila. Dok se muči sa smislom vlastite egzistencije, Ivanov se beznadno zaljubi u djevojku Sašu, što mu dodatno zakomplicira život te se, kako bi pobjegao od problema koje ne zna riješiti, odlučuje na neočekivan korak.

Režiju potpisuje jedan od najslavnijih suvremenih kazališnih redatelja Eimuntasa Nekrošiusa, scenograf predstave je Marius Nekrošius, kostimografkinja Nadežda Gultiajeva, a asistent redatelja i glazbeni suradnik je Tauras Cizas.

Uloge tumače : Bojan Navojec, Lana Barić, Dragan Despot, Goran Grgić, Alma Prica, Luca Anić, Luka Dragić, Nina Violić, Slavko Juraga, Dušan Bućan, Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Olga Pakalović, Franjo Kuhar, Silvio Vovk te Ivan Glowatzky.

 

Drama je to koja na genijalan način tretira ekonomski krah jedne obitelji, ali i društva, kroz prizmu intimnih odnosa. Dramske osobe su oslikane živim bojama prepunim duhovitih, sjetnih i tragičnih nijansi. Premijera Ivanova održat će se 5. svibnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.