U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu obilježeno 25. godina kontinuiranog prikazivanja opere J. Gotovca “Ero s onoga svijeta”

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu svečanom je izvedbom opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca obilježeno 25 godina kontinuiranoga prikazivanja ove predstave u režiji Krešimira Dolenčića.

Svečanom predstavom ravnao je Josip Šego, a uloge su tumačili Siniša Štork kao Gazda Marko, Sofia Ameli Gojić kao Doma, Tamara Franetović Felbinger kao Đula, Stjepan Franetović kao Ero, Ljubomir Puškarić kao Mlinar Sima, Marija Lešaja kao Čobanče i Neven Mrzlečki kaoMomče.

Najuspješnije i najpopularnije djelo Jakova Gotovca, opera Ero s onoga svijeta, već davno je ubrojena među najuspjelije slavenske komične opere, a od praizvedbe u Hrvatskome narodnom kazalištu 1935. gotovo i ne silazi s repertoara svih hrvatskih nacionalnih kazališnih kuća.

Glavni lik opere i pokretač radnje je Mića, mladić iz bogate seoske obitelji Dalmatinske Zagore. Dok pokušava pronaći djevojku kojom bi se oženio, na majčin savjet, prikazuje se kao siromah. Predstavlja se kao Ero, s onoga svijeta, jer želi biti siguran da ga odabranica Đula iskreno voli. Iako je mnoge prevario, na kraju mu je sve oprošteno i on dobije djevojku koju ljubi. Efektan baletni finale opere furiozna tempa, svojevrsna je oda pučkome načinu života  koji se osjeti i u glazbi prožetoj etnosom dalmatinskoga zaleđa.

Poslije završetka predstave, redatelj Krešimir Dolenčić izašao je na pozornicu i zahvalio gledateljima na uvijek toplome prijemu opereEro s onoga svijeta te zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu koje mu je mu omogućilo da režira tu najpopularniju domaću komičnu operu. Zatim je pozvao neka mu se na pozornici pridruže svi prisutni, od mnogih interpreta Gotovčevih likova u posljednjih 25 godina; Janez Lotrič, Ivica Šarić, Damir Fatović, Valentina Fijačko Kobić, Olga Radmanovac, Miljenka Grđan, Dijana Hilje, Željka i Neda Martić, Ivica Trubić, Nikša Radovanović, Ljubomir Puškarić… te  su svi zajedno još jedanput otpjevali Završno kolo.

 

Svečanost je nastavljena u kazališnom  foyeru uz šampanjac i tortu.