Umjetnost i zabava obilježit će open air festival “Zagreb Classic 2017.”

Koncertima Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije započeo je veliki open air festival na Trgu kralja Tomislava – Zagreb Classic!  Festival se održava drugu godinu zaredom i ove godine trajati će do 06. srpnja 2017.godine, a ulaz je za sve posjetitelje besplatan!

 

Foto:Igor Šoban/Zf

 

Zbor i Orkestar HRT-a nastupili su pred zagrebačkom publikom u sklopu programa Glazba i grad pod vodstvom brazilskog dirigenta Eduarda Straussera te su izveli atraktivni program poznatih brojeva na temu glazbene fantastike. U sklopu programa predstavili su našu proslavljenu sopranisticu Evelin Novak te violinista Luku Ljubasa.

Sljedećeg dana na pozornici su nastupili Tamburaški orkestar HRT-a i Jazz orkestar HRT-a, a za pubiku su izveli dva koncerta pod nazivom Od samice do jazza. Tamburaši su nastupili pod vodstvom Siniše Leopolda , a na pozornici su im se pridružili Ivana Kindl, Damir Kedžo te Bow vs. Plectrum. Jazz orkestru se na pozornici pridružio  trombonist Joseph Joe Bowie osnivač i vođa funk-rock banda Defunkt, te pjevačica Carla Belovari i saksofonist Igor Geržina.

 

Foto:Igor Šoban/Zf

 

U nedjelju 25.lipnja 2017.godine na pozornicu festivala stižu solisti, zbor, baletni ansambl i orkestar Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu te u povodu Dana državnosti scenski izvode operu Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem maestra Nikše Bareze. Riječ je o operi koja se poznata zagrebačkoj publici jer se kontinuirano izvodi preko dvadeset i pet godina u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

 

 

 

Zagrebačka filharmonija priprema čak dva sjajna koncerta – glazbeni spektakl s Goranom Bregovićem koji će izvesti 30.lipnja 2017.godine uz pratnju Orkestra za svadbe i sahrane,te pod ravnanjem maestra Krešimira Batinića. Koncert je izvedba njegova najnovijeg projekta Tri pisma iz Sarajeva gdje će im se pridružiti solisti: Gershon Leizerson, Zied Zouavi i Mirjana Nešković .Drugi koncert će se održati 04.srpnja 2017.godine , a najavljuju ga kao pravi glazbeni vatromet u društvu virtuoznog kralja violine  Robyja Lakatosa.

 

 

Na pozornici Trga kralja Tomislava 30.lipnja 2017.godine gostuje jedan od najboljih američkih orkestara mladih iz San Josea, a tri dana kasnije Simfonijski puhački orkestar OSRH-a sa Akademskim zborom Ivan Goran Kovačić izvodi kantatu Carmina burana.

Prvog dana srpnja u jedinstvenom ambijentu Tomislavova trga Operom pod zvijezdama obilježit će se dvadeset i pet godina emisije Opere box.

 

Foto:Igor Šoban/Zf

Cjelokupni festival zatvorit će Gradsko kazalište Komedija programom Od operete do mjuzikla – 100% Komedija koji će izvesti 06.srpnja 2017.godine s početkom u 21:00 sat.