U Gradskom muzeju Varaždin 10. i 11. kolovoza otvaraju se izložbe “Hommage à Miljenko Stančić” i “Ljepota lažnog sjaja”

U Gradskom muzeju Varaždin 10. i 11. kolovoza 2017.godine otvaraju se čak dvije izložbe. U palači Sermage otvara se monografska izložba povodom 90. godišnjice rođenja i 40. godišnjice smrti Miljenka Stančića Hommage à Miljenko Stančić.  Već sljedećega dana u palači Herzer otvara se izložba krivotvorina iz fundusa Muzeja policije pod nazivom Ljepota lažnog sjaja.

Hommage à Miljenko Stančić je izložba koja obuhvaća osamdesetak slika, posuđenih iz ustanova i privatnih zbirki u Varaždinu i Zagrebu, koje prate Stančićeve slikarske faze i otkrivaju interese i domete njegova likovnog opusa. Autorica izložbe je Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju.

Izložba se otvara  10. kolovoza 2017.godine, a za bit će postavljena do 29. listopada 2017.godine.

 

M. Stančić, San (Ljubavnici), 1963.

 

Ljepota lažnog sjaja je izložba na kojoj će biti izložena krivotvorena djela, slike i skulpture većinom eminentnih hrvatskih umjetnika ali i stranih , zaplijenjenima na crnom tržištu umjetnina, koje su dio fundusa Muzeja policije.

Zbirka se počela stvarati prije desetak godina,a danas ovu podzbirku predmeta čini šezdesetak izložaka, od kojih se najveći broj odnosi na ulja na platnu i nekoliko skulptura. Najviše je krivotvorina radova Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića i Mersada Berbera, a u manjem broju su radovi Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Ivana Lackovića Croate, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan i Nikole Reisera. Tu su i tri krivotvorene skulpture Dušana Džamonje i jedna Vojina Bakića, a od stranih autora u Zbirci su i krivotvoreni radovi Salvadora Dalija i Paula A. Renoira.

 

Krivotvorena djela Ede Murtića

 

Riječ je o izložbi koja predstavlja specifični oblik kriminala, pa se s njome želi osvijestiti javnost na oprez pri kupnji skupocjenih umjetnina. U sklopu izložbe u rujnu će se održati i nekoliko prigodnih predavanja o zanatu krivotvorenja i crnom tržištu umjetninama u Gradskom muzeju Varaždin.

Izložba Ljepota lažnog sjaja otvara se 11.kolovoza 2017.godine , a bit će otvorena do 24. rujna 2017.godine.

 

Krivotvoreni Stančić

 

Tijekom održavanja Špancirfesta, od 18. do 27. kolovoza, posjetitelji će imati prigodu razgledati spomenute izložbe, ali i ostale postave varaždinskoga muzeja, u produženom vremenu, svaki dan, osim ponedjeljka, od 10:00 do 20:00 sati.