Najbolje iz Berlina i Cannesa na 11. Vukovar film festivalu!

U samom srcu Slavonije – Vukovaru , započinje najvažnije kulturno događanje 11. Vukovar Film festival – Festival podunavskih zemalja.  Festival će se ove godine održavati od 21. do 26. kolovoza, a prikazivat će najbolje i nagrađivanje filmove s festivala u Berlinu, Cannesu i Sundanceu.

“U samom gradu Vukovaru imamo sedam lokacija, a u Cinestaru se prikazuje primjerice dokumentarni program iz konkurencije gdje iz malog bazena ljudi godinama punimo dvoranu, iako su filmovi zahtjevni, a termin ranovečernji, i to u ljetno vrijeme kada svi vole biti vani. Također, s lokacija na terasi Agencije i perivoja dvorca Eltz stolice selimo ako je potrebno zbog vremena, a imamo i dobru posjećenost dnevnih projekcija na Adi. Festival zahtijeva pun angažman svih uključenih i radi se gotovo cijele godine uz uvijek susretljivog gradonačelnika grada Vukovara. Mi kažemo što nam treba, on sve omogući. Publika nas vjerno prati, a kad posjećenosti ne bi bilo, Festival ne bi imao smisla. Ove godine nagrada za životno djelo dodjeljuje se legendarnom redatelju Antunu Vrdoljaku, a podijelio bih s vama i malu ekskluzivu – bit će organiziran razgovor s redateljem koji će govoriti o svom novom filmu General uz prikazivanje isječaka iz filma. S druge strane, nagrada Krsto Papić za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji ide u ruke rođenom Vukovarcu, književniku i scenaristu Pavlu Pavličiću”  istaknuo je direktor festivala Igor Rakonić.

 

Igor Rakonić , direktor 11.Vukovar film festivala

 

11.Vukovar Film Festival je događaj u koji je uključen cijeli Vukovar, a gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava pozvao je sve sugrađane i posjetitelje da se pridruže Festivalu.

„Grad otvara vrata VFF-u i svim posjetiteljima. Sveobuhvatne pripreme za festival su pri kraju, no već smo u 11. izdanju pa je festival dosad dobro uhodan. No svake se godine trudimo unijeti nešto novo. Grad sudjeluje uistinu u svemu – od postavljanja svečanog tepiha, preko vatrometa pa sve do gašenja filmskih projektora… Pritom ulaže sve što može kako bi sve proteklo u najboljem redu. Gotovo svi kapaciteti grada, turistički i kulturni su uključeni u VFF – od vlakića za Vučedol, muzeja, Gradske knjižnice, te već tradicionalnog predstavljanja nacionalnih manjina. Siguran sam i ponosan da ćemo i ove godine ispričati uspješnu i lijepu priču o gostoljubivosti i otvorenosti Slavonije i Srijema. Pozivam sve da se pridruže i osjećaju dobrodošlima u Grad Vukovar te uživaju u svim danima Festivala.”

 

Ivan Penava, gradonačelnik grada Vukovara

 

Festival će se otvoriti u ponedjeljak, 21. kolovoza, mađarskim filmom Tijelo i duša m(Testről és lélekről)  redateljice Ildikó Enyedi. Riječ je o filmu koji je  pobijedio na ovogodišnjem, 67. Filmskom festivalu u Berlinu, i time osvojio Zlatnog medvjeda. Na istom festivalu osvojio je nagradu za najbolji film po izboru FIPRESCI žirija (Međunarodno udruženje filmskih kritičara) i ekumenskog žirija.

 

Dugometražni film “Tijelo i duša”

 

Kako ističu u najavi Festivala, uz spomenuti film   posjetitelji će vidjeti i filmove koji se bore za nagrade, a  same su premijerne poslastice poput Iz ništavila Fatiha Akina i Jupiterov mjesec Kornela Mundrucza, koji su se ove godine natjecali za Zlatnu palmu u Cannesu, Wilde Maus Josefa Hadera i Ana ljubavi moja Calina Petera Netzera, koju su se ove godine natjecali za Zlatnog medvjeda u Berlinu, zatim Masaryk Juliusa Ševčika i Rekvijem za gospođu J Bojana Vuletića koji su također imali premijeru u Berlinu. Hrvatski predstavnik bit će hvaljeni film Mrtve ribe Kristijana Milića.

 

Najposjećeniji program Festivala  Svijet  donosi mješavinu komercijalnih i nagrađenih umjetničkih filmova. Tako će publika premijerno vidjeti  120 otkucaja u minuti  Robina Campilla, koji je osvojio Grand Prix u Cannesu, odnosno drugu nagradu po važnosti, te ruski  Bez ljubavi  Andreya Zvyagintseva koji je osvojio nagradu žirija, što je treća nagrada po važnosti na canneskom festivalu.

Tu su i ostale canneske premijere, komedija  Kako zavesti curu na tulumu  s Nicole Kidman i Elle Fanning te krimić Paklena noć  s Robertom Pattinsonom, te komedija koja stiže s festivala u Sundanceu, a to je  Moja ljubavna priča  s Kumailom Nanjianijem i Zoe Kazan koju su brojni američki kritičari nazvali najpametnijom romantičnom komedijom ove godine.

 

VFF nastavlja i s prikazivanjem najboljih skandinavskih filmova u programu Viking invazija i francuskih u programu Francuski fokus, a tu je i nevjerojatno uspješan program uveden prošle godine, a to su komercijalni dokumentarni filmovi jednako prepoznati od publike, kritike i medija, a za festival ih je birao Đelo Hadžiselimović. Ti filmovi prikazuju se na brodu Bajadera koji tijekom projekcija plovi Dunavom.

 

Kratkometražni film “Potpisano nepotpisano”

 

No ni dokumentarci koji će se natjecati za nagrade ne zaostaju kvalitetom za onima koje je odabrao Đelo Hadžiselimović i vrve zanimljivim i intrigantnim temama. Život od milijun dolara redatelja Roberta Zubera prati slučaj Nore fore, djevojčice Nore Šitum, čiji su roditelji nakon djetetove smrti krenuli u privatnu istragu tražeći odgovor gdje je novac koji se prikupljao za liječenje njihove kćeri u Americi.

 

Njemački dox Obećanje redateljskog para Karin Steinberger i Marcusa Vettera istražuje slučaj Jensa Soringa koji je više od 30 godina u američkom zatvoru zbog umorstva, a njihov film pokazuje da je Soring vjerojatno nevin. Češki Voli me ako možeš kamerom slijedi život tri invalida koji su u potrazi za (seksualnom) ljubavi, dok u austrijskom U potrazi za Edith redatelj Peter Stephen Jungk istražuje život svoje pratete za koju saznaje da je bila poznata KGB-špijunka koja je vodila dvostruki život.

 

Za ljubitelje sporta tu je dokumentarac Prljave igre njemačkog novinara Benjamina Besta koji je istraživao korupciju u vrhunskom sportu, od nogometa nadalje, što je tek djelić dox-kolača koji se natječu za nagrade Vukovarskog festivala, a gledatelji će ih moći ‘kušati’ svakog dana u klimatiziranom Cinestaru od 18:15, uz razgovore s redateljima.

 

Publika u Vukovaru, ali i u susjednim gradovima kao što su Osijek, Valpovo i Beli Manastir, imati će priliku tijekom šest dana, pogledati ukupno 80 filmova, od čega 70 dugometražnih i 10 kratkih. Cijeli program i ostale informacije o 11.Vukovar Film Festivalu  pronađite na www.vukovarfilmfestival.com.