Maks Emanuel Cenčić koncertom u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu slavi 35 godina umjetničkoga rada

Hrvatski operni pjevač,sopran i kontratenor, Maks Emanuel Cenčić smatra se jednim od najfascinantnijih i najsvestranijih pjevača današnjice. U djetinjstvu se počeo ozbiljnije baviti glazbom,a njegov talent u najranijoj dobi prepoznali su  Bečki dječaci , jedan od najpoznatijih dječjih muških zborova na svijetu. Prozvali su ga čudom od djeteta , a od 1986. godine pa do 1987.godine pjevao je kao solo pjevač sopran u zboru Bečkih dječaka u Beču.

 

U svojoj bogatoj karijeri nastupao je u najpoznatijim svjetskim opernim kućama, od Bečke državne opere do Carnegie Halla u New Yorku, a surađivao je s nekima od najvećih dirigenata specijaliziranih za baroknu glazbu.

Hrvatska publika moći će uživati slušajući ga na svečanoj koncertnoj izvedbi Orfeja i Euridike Christopha Willibalda Glucka pod ravnanjem maestra Nikše Bareze, u četvrtak, 21. rujna 2017. u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Naime, Maks Emanuel Cenčić odlučio je  35. godišnjicu umjetničkoga rada obilježiti nastupom u središnjoj nacionalnoj kući gdje je i započeo svoj profesionalni put nastupajući u brojnim dječjim ulogama.

 

 

Danas, poslije 35 godina, vraćam se na daske pozornice koja je za mene nekoć predstavljala cijeli svijet. Naravno da mi je kao djetetu bilo nevjerojatno uzbudljivo nastupati u opernom kazalištu. No to nije jedini razlog! Već kao četverogodišnjak došao sam u zagrebački HNK i zaljubio se u glazbu, pozornicu, kazalište, balet itd. Cijeli ansambl HNK za mene je bio poput čarobnoga otoka na koji sam svakodnevno kao opijen dolazio pratiti probe i premijere. Opera, kazalište i balet, ali fascinacija i scenskom tehnikom, preobrazbama umjetnika i njihovim kostimima na mene su ostavili golem dojam te me oblikovali u mladim godinama. Stoga se podrazumijeva da je povratak u Zagreb kako bih proslavio 35. godišnjicu karijere za mene i simbolično iznimno važan. Zajedno s cjelokupnim opernim ansamblom kuće, orkestrom, zborom te pjevačima i pjevačicama želim izraziti svoje visoko poštovanje prema umjetničkom radu i zahvaliti svojim nastupom.Neka Hrvatsko narodno kazalište uvijek bude mjesto ljepote i istine!“ rekao je Maks Emanuel Cenčić.

 

Maesto Nikša Bareza će uz pomoć Maksimilijana Cenčića  pružiti publici da po prvi put upozna izvornu verziju Gluckove Orfeja i Euridike nastalu prije punih dvjesto pedeset pet godina, a nakon  koncertne izvedbe bit će organiziran razgovor s Maksom Emanuelom Cenčićem, uz izložbu te video projekcije njegovih najuspješnijih opernih kreacija.

Sljedeće večeri, 22. rujna 2017.godine bit će ponovljena koncertna izvedba Gluckova Orfeja i Euridike također pod ravnanjem maestra Bareze, dok će u istoj ulozi Orfeja nastupiti nacionalna prvakinja Opere HNK Dubravka Šeparović Mušović.