U Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti dodijeljene za nagrade za Kratku priču Večernjeg lista „Ranko Marinković“

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je svečanost dodjele nagrada autorima najboljih priča u sklopu 51. natječaja za Kratku priču Večernjeg lista Ranko Marinković.

Predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić istaknuo je značaj Kratke priče Večernjeg lista, kazavši da je to rijedak primjer da se jedan dnevni list pretvorio u značajnu instituciju nacionalne književnosti i kulture, i to u području kratke priče koja je dugo vremena bila podcijenjen književni žanr, čime potiče kulturu čitanja.

 

Obraćanje predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademika Zvonka Kusića

 

„Kratka priča živi svoj život, kao da se oko nas ne događa digitalno doba, ona nikad nije imala sušnu godinu. Države i ideologije su propadale, ali Kratka priča je ostajala svake subote u Večernjem listu“, rekao je Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić , istaknuvši da bi Nagrada Ranko Marinković trebala dobiti status nacionalne, kao što je slučaj s BBC-jevom nagradom.

Na 51. Večernjakov natječaj pristigle su ukupno 963 priče,što je ujedno i rekordan broj , a žiri u kojem su bili akademik Milivoj Solar (predsjednik), Helena Sablić Tomić, Milena Zajović, Seid Serdarević, Tomislav Sabljak i Denis Derk razmotrio je 59 priča koje su objavljene u Obzoru, subotnjem prilogu Večernjeg lista od proljeća 2016. do proljeća 2017.

Prvu nagradu osvojio je Kristijan Vujičić za priču Zid mora pasti, drugu nagradu akademik Pavao Pavličić za Priču za Večernjakov natječaj, a treću nagradu Marina Veljača za priču Znaš li tko sam ja.

 

Dobitnici najboljih priča u sklopu 51. natječaja za Kratku priču Večernjeg lista “Ranko Marinković” : Kristijan Vujičić, akademik Pavao Pavličić i Marina Veljača

 

Marina Veljača je istaknula da je Kratka priča jedini natječaj na kojem se anonimni autori mogu natjecati s velikim književnim imenima.

Akademik Pavao Pavličić osvrnuo na prigovore da se pisci treće životne dobi ne bi trebali javljati na natječaj. „Književnost nije sport gdje seniori i juniori ne mogu igrati zajedno“, kazao je Pavličić.

Kristijan Vujičić rekao da Kratku priču Večernjeg lista nije doživio kao natjecanje, nego kao druženje. Osvrnuo se na vlastitu književnu karijeru, kazavši da ju je započeo romanima, da bi se zatim orijentirao na kratke priče.