Nakon Giacomettija, u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu izložena su 64 djela najvećih imena povijesti umjetnosti 20.stoljeća iz zbirke Fundacije Maeght

Uspješna suradnja Umjetničkog paviljona u Zagrebu i Fundacije Maeght se nastavlja. Naime, nakon izložbe Joana Miróa, 2014. godine, Auguste Rodin 2015.godine, te izložbe Alberta Giacomettija 2016. godine koju je posjetilo preko 42 000 ljudi , posjetitelji će moći razgledati izložbu Strast stvaranja: remek-djela iz zbirke Fundacije Maeght koja će biti izložena od 05.listopada 2017. godine do 14. siječnja 2018. godine.

 

Kako se ističe u najavi , riječ je o projektu koji će predstaviti publici ponajbolja djela iz zbirke Fundacije Marguerite i Aimé Maeght, jedne od globalno važnijih privatnih fundacija moderne i suvremene umjetnosti, smještene u gradiću Saint-Paul-de-Vence, u blizini Nice (Francuska).

 

Na izložbi su izloženi radovi čak 25 autora , najvećih imena povijesti umjetnosti 20.stoljeća – predstavnici kubizma, ekspresionizma, apstraktne umjetnosti i fantastične umjetnosti, odnosno predstavnici različitih umjetničkih pravaca modernizma 20. stoljeća. Poput: Georgesa Braquea, Marca Chagalla, Alexandera Caldera, Joana Miróa, Balthusa, Pierrea Alechinskya, Pola Burya, Erróa, Sama Francisa, Ellsworth Kellya, Barbare Hepworth, Paula Jenkinsa, Konrada Klaphecka i mnogih drugih. Sveukupno će biti izloženo 64 djela (slike, skulpture, litografije i grafike, crteži te bibliografska djela).

 

Posebna zanimljivost izložbe su djela slavnog slikara i kipara Georgesa Braquea, jednog od ključnih protagonista umjetnosti 20. stoljeća. Djela su mu nastala između 1908. i 1961.godine , a na izložbi je izloženo čak 21 Braqueovo djelo – slike, skulpture, reljefe i crteže. Najveći interes će sigurno biti za njegovo remek-djelo Atelier VI.

 

Osim Braqua koji će po prvi puta biti predstavljen u Hrvatskoj i ovome dijelu Europe, također će biti i djela sjajnih američkih umjetnika. Riječ je o djelima Alexandera Caldera, Sama Francisa, Ellsworth Kellya i Paula Jenkinsa.

 

Iako je za ovu godinu bila najavljena izložba Alexandera Caldera, prebačena je za 2020.godinu.