Dječji vrtić Milana Sachsa iz Zagreba provodi program “Dramsko-scenskog izričaja kroz tradicionalne i suvremene medije” za odgajatelje

Dječji vrtić Milana Sachsa na zagrebačkom Folnegovićevom naselju odgaja i čuva u svojim ustanovama oko 450 mališana predškolskog uzrasta . Na samom ulasku u dječji vrtić možete primijetiti zašto imaju toliko povjerenje od strane roditelja. Naime, vrtić je pretvoren u pravu malu kulturnu ustanovu, a izloženi radovi su djela mališana i njihovih odgajateljica.

 

 

Osim što se izdvaja izgledom i multikulturalnosti , vrtić je zahvaljujući stručnom osoblju u studenom 2016. godine imenovan od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Stručno-razvojnim centrom za provedbu programa – DRAMSKO-SCENSKI IZRIČAJ KROZ TRADICIONALNE I SUVREMENE MEDIJE.

 

Dugogodišnjim radom na stvaralačkom polju (kroz poticanje djece na likovno, glazbeno i dramsko izražavanje) Dječji vrtić Milana Sachsa je ostvario brojne uspjehe na natjecanjima i revijama gradske i državne razine (uzastopne nagrade Hrvatske turističke zajednice za najbolja dječja likovna ostvarenja, nagrada Društva hrvatskih skladatelja, sudjelovanje i osvajanje nagrada na PIF-u, dugogodišnje sudjelovanje u projektu Darujmo djeci kazalište, suradnja s knjižnicom Ivane Brlić Mažuranić, radionice s roditeljima i dr.).

 

 

„Naše programe provodimo jer smatramo da se lutka možda malo zanemarila u odgoju djece.Vidimo koliko je lutka dobra za djecu, koliko oni uživaju, koliko se razvijaju i prepoznaju sebe. Uporabom lutke u našim programima vidjeli smo koliko djeca brže razvijaju govor i šire vokabular, razvijaju maštu jer oni glume s tim lutkama, dakle ne gledaju samo igrokaze već imaju prilike glumiti , dakle stvorio se oblik suradnje i povezivanja,timskog rada te im se samopouzdanje diže. Djeca stvaraju pozitivnu sliku o sebi i tako vidimo da kroz ovakve programe uz rad s lutkama možemo obuhvatiti cjelokupni razvoj djeteta. Odlučili smo svoj primer prenijeti i drugim vrtićima i odgojiteljima koji su zainteresirani“ rekla je Andrea Lanščak , pedagog DV Milana Sachsa.

 

 

Radi se o ustanovi usmjerenoj na osluškivanje specifičnosti uže društvene zajednice kojoj je okrenut, njezinoj djeci i roditeljima te profesionalnim i stručnim kvalitetama odgojno-obrazovnih djelatnika koji u njoj djeluju.

 

„Organizirali smo edukacije za stručne djelatnike , odgojitelje i stručne suradnike u području stvaranja i izražavanja kroz različita tematska predavanja, primjere dobre prakse i različite radionice, gdje uključujemo različite profile predavača ili eminentnih stručnjaka na tom području.Našli smo način da kroz dramsko-scenski program potičemo priču, likovnost ,glumu, pokret i nove medije kao jednu poveznicu , da sve karike ujedinimo zajedno i da u konačnici da rezultat , a to je predstava koju ćemo danas gledati uz pomoć Jakova Gavrana, magistra glume i lutkarstva „ ističe dr. sc. Gordana Lešin, ravnateljica DV Milana Sachsa.

 

 

Dramsko-scenski program, koji dominira djelovanjem DV Milana Sachsa dugi niz godina godinu zaredom žele pružiti mogućnost djeci da što bolje dožive i istraže sebe na kreativan način putem glazbe, pokreta, lutke i novih medija, u bogatom i poticajnom kako materijalnom, tako i socijalnom okruženju.

 

Tom prilikom održali su Program stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih djelatnika za provedbu Dramsko-scenskog izričaja kroz tradicionalne i suvremene medije.  U sklopu programa održan je treći modul pod nazivom Značajke kvalitetnog dramsko-scenskog programa – Lutka , a predavač je bio  Jakov Gavran , magistar glume i lutkarstva. Pokazao im je izradu lutki zijevalica, koje su odgajateljice radile u timovima, a na kraju predavanja održana je i izvedba predstave s izrađenim lutkama.

 

 

„Modul je sjajno koncipiran.Osim što su nas dočekali ljudi koji su se sjajno pripremili i odlučno se družimo , svaki modul nas potiče da se vratimo u svoje skupine i da što više toga sutra dan iskoristimo i primijenimo. Stvarno je poticajno , odlična je energija i vrlo je stručno“ rekla je Iskra Vostrel Prpić, odgajateljica DV Vrbik.

 

„Ovo je jedina edukacija ovakvog tipa centra za izvrsnost. Jako nam je lijepo, energija je pozitivna, odmah to nekako primijenimo s djecom u radu kad se vratimo. Mi u vrtići živimo dramsko-scenski program tako da nam nova iskustva dobro dođu i prilagodimo ih našim interesima i interesima djece“ rekla je Nina Berecka, odgajateljica DV Šareni svijet- Radost iz Splita.

 

Lutke zijevalice koje su izradile polaznice programa

 

„Radionica je bila divna.Mislim da je svakom predavaču koji drži bilo kakvu radionicu veliki plus i olakšanje kad su mu svi polaznici toliko talentirani da se njegov posao pretvori u igru i mentorstvo. Sve lutke koje su polaznice ove radionice napravile u 95% njihova zasluga i kreacija, ja sam ovdje bio samo da im pomognem oko tehničkih stvari i tehničke izvedbe, te im reći nekoliko savjeta kako određene stvari poboljšati, kako izmijeniti ,te im pomoći da preko mojih greški na koje sam nailazio u stvaranju lutki zijevalica da ih one ne rade. Poslušale su me i napravile su predivne lutke. Ja sam jako zadovoljan i mogu reći da sve te lutke izgledaju na jako profesionalnoj razini i nadam se će to znanje koje su usvojili prenijeti i na druge tete u vrtiću i da će s njime uspjeti proširiti ljubav prema lutkarskom kazalištu kod djece predškolske dobi“ rekao je Jakov Gavran, magistar glume i lutkarstva.

 

Polaznice programa “Dramsko-scenskog izričaja kroz tradicionalne i suvremen medije” s predavačem Jakovom Gavranom

 

Zaljubiti se u kulturu nije teško, a jednom kad se ljubav stvori –traje . Stoga zašto ne početi u najranijoj dobi i uživati u svemu što kultura nudi. Usmjeravanje djece u kulturu sa strane roditelja ili odgajatelja je važan faktor u razvoju djeteta. Ovaj predivan program za edukaciju odgajatelja preporučujemo svim dječjim vrtićima.Program traje cijelu godinu i ima ukupno deset modula. Za više informacija obratite su DV Milana Sachsa.