Đelo Hadžiselimović je za ”7.Poreč Dox” odabrao filmove koji su kandidati za nagradu Oscar

U Poreču će se od 06. do 11. studenog 2017. godine održavati Međunarodni festival dokumentarnog filma 7. Poreč Dox. Filmove za festival odabrao je selektor festivala Đelo Hadžiselimović, a u ovogodišnjem izdanju za posjetitelje je pripremio popis odličnih naslova, zanimljivih gostiju te bogat glazbeni program.

 

“Na 7. Poreč Doxu čeka nas pregršt dobrih dokumentaraca, kao uostalom i uvijek, a ove godine imamo posebnih dragulja. Među njima su dokumentarci koji su pobijedili na najvećim svjetskim festivalima, kandidati za Oscara i filmovi koje su radili dobitnici Oscara. Kriterij po kojem smo ih birali je uvijek i samo kvaliteta, pa mislim da će program 7. Poreč Doxa biti jako, jako dobar” rekao je Đ. Hadžiselimović.

 

Selektor “7. Poreč Doxa” Đelo Hadžiselimović / Fotografija: 7.Poreč Dox

 

Kako se ističe u najavi Festivala, za otvorenje se sprema povratak u ’60-e godine. Svečano će ga otvoriti selektor festivala Đelo Hadžiselimović i ravnatelj HAVC-a Daniel Rafaelić, a zatim slijedi film oskarovca Rona Howarda The Beatles: Eight Days a Week. Film koji je već osvojio i Grammyja i nagradu Critics’ Choice, a nominiran je i za druge prestižne nagrade publiku će vratiti u vrijeme kad su djevojke padale u nesvijest od prizora velike četvorke. Nakon filma Beatlemania će se nastaviti koncertom u kinu The Beatles Revival Banda.

 

Od domaćih dokumentaraca bit će prikazani Život od milijun dolara Roberta Zubera, Dom Zdenka Jurilja i Liga Džentlmena Silvija Mirošničenka.

 

Film “Život od milijun dolara” / Fotografija: 7.Poreč Dox

 

U glavnom programu su Trst, Jugoslavija o šoping groznici ‘70-ih, Scream for me Sarajevo o nevjerojatnom koncertu Brucea Dickinsona u ratom pogođenom Sarajevu, Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta njemačkog velikana Wernera Herzoga, Demokracija nagrađivanog švicarskog redatelja Davida Berneta i Cicciolina: Kuma od skandala, film o Iloni Staller.

 

S prijateljskog festivala Dokuma Film Festival na Dox stižu filmovi Babuške Černobila i Anđeo Nanjinga, a u Poreču će gostovati i Jadran Puharić iz organizacije Dokume.

 

Film “Babuške Černobila” / Fotografija: 7. Poreč Dox

 

U sklopu školskih matineja učenici porečkih škola pogledat će Amazoniju 3D, već spomenutu Demokraciju i Planet Ocean koji donosi festival aMore.

 

Za posjetitelje Festivala je svake večeri osiguran bogat glazbeni program na AfterDox partyjima, a najzvučnija imena svakako su ManGroove i Jinx.  Za ljubitelje umjetnosti postavljena je izložba fotografija Danka Stjepanovića pod nazivom Jeliba, muette.