Valter Dešpalj dobio prvu Nagradu “Ivo Maček”

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održana je svečanost dodjele novoustanovljene Nagrade za životno djelo Ivo Maček koju je utemeljilo Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika, a prvi dobitnik nagrade je istaknuti violončelist i glazbeni pedagog Valter Dešpalj.

 

Nagrada je utemeljena povodom 15. godišnjice smrti akademika Ive Mačeka koji se proslavio kao pijanist međunarodnog ugleda, pedagog, skladatelj i jedan od prvih predsjednika HDGU i prvi predsjednik tadašnjeg Saveznog udruženja jugoslavenskih umjetnika (SUMUJ). Nagrada je namijenjena glazbenim umjetnicima, instrumentalistima, dirigentima i pjevačima sa zaokruženom i bogatom karijerom.

 

Nagradu Valteru Dešpalju uručila je prof. Višnja Mažuran, predsjednica HDGU koja je pročitala i obrazloženje. Valter Dešpalj profesor je violončela na muzičkim akademijama u Zagrebu i Liechtensteinu, školovao se na Juilliard School te usavršavao kod Pabla Casalsa, Pierrea Fourniera i Andréa Navarre, a poslijediplomski studij pohađao je na Moskovskom konzervatoriju. Nastupao je širom svijeta, primjerice u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Festival Hallu, operi u Sydneyju, amsterdamskom Concertgebouwu… Kao solist muzicirao je uz Berlinsku, Dresdensku, Varšavsku i Rotterdamsku filharmoniju, Simfonijski orkestar Sydneya, Nizozemski radijski orkestar te dirigente kao što su Sergiu Comissiona, James Conlon i David Zinman. Kao pedagog odgojio je neke od najistaknutijih violončelista današnjice. Kao profesor gostuje na konzervatorijima u Haagu, Amsterdamu, Kopenhagenu i Grazu, a djeluje i kao urednik notnih izdanja nekoliko izdavačkih kuća (International Music Company, Universal Edition, Sikorski).

 

Akademik Frano Parać održao je govor o skladatelju Ivi Mačeku / Fotografija: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

 

 

Akademik Frano Parać, tajnik Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju HAZU istaknuo je da je Ivo Maček bio samozatajan skladatelj i iznimna osoba među svim dosadašnjim članovima Razreda. Maček je od 1954. bio izvanredni, a od 1983. godine i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

 

 

Prikaz života i rada akademika Ive Mačeka dala je dr. sc. Alma Zubović koja je istaknula da se radilo o umjetniku raznovrsne karijere temeljene za znaju i radu. Glasovir je diplomirao na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi Vjekoslava Rosenberga Ružića 1934., a kod Franje Dugana starijeg učio je kompoziciju te se usavršavao kod Svetislava Stančića.

 

Pijanističku karijeru započeo je potkraj 1930-ih godina, a intenzivirao nakon Drugog svjetskog rata. Bio je gost profesor seminara u Weimaru, član žirija međunarodnih pijanističkih natjecanja Feruccio Busoni, Johann  Sebastian Bach, te kao jedini hrvatski pijanist  Chopinova  natjecanja u Varšavi (1965). Bio je međunarodno afirmiran komorni glazbenik te član glasovirskoga trija Maček–Šulek–Janigro. Surađivao je sa Zlatkom Balokovićem, Tonkom Ninićem, Valterom Dešpaljem  i osobito s Antoniom Janigrom. Ivo Maček bio je dugogodišnji profesor glasovira na Muzičkoj akademiji, a posljednjih deset godina (do umirovljenja 1977.) i pročelnik glasovirskog odjela. Akademik Maček bio je profinjen pijanist velike kulture, osobito cijenjen interpret djela  Beethovena,  Brahmsa i  Francka.  Skladanju se posvetio u kasnijim godinama života.

 

Nastup pijanista Filipa Faka / Fotografija: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti

 

U glazbenom dijelu programa nastupio je pijanist Filip Fak koji je izveo Intermezzo Ive Mačeka, te Riječki klavirski trio koji je izveo Mačekov Trio za violinu, violončelo i klavir „Romantični“.

 

 

 

Izvor:Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti