Hrvatski muzej naivne umjetnosti obilježava 80. godišnjicu rođenja Drage Trumbetaša umjetnikovom izložbom „Otuđeni životi“

 

U Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti  28. studenog 2017. u 19:00 sati, otvorit će se izložba crteža Drage Trumbetaša Otuđeni životi. Riječ je o izložbi na kojoj će se izložiti  24 crteža, iz fundusa HMNU-a, Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Zagreb, Umjetničke galerije Dubrovnik te iz kolekcije Bože Biškupića koji uglavnom pripadaju Gastarbajterskom ciklusu, po kojem je Drago Trumbetaš kao umjetnik najviše zapažen i cijenjen.

 

D.Trumbetaš – Moli i veliki Gastarbeiter, 1974. Vl. B. Biškupić , Fotografija: HMNU

 

Dio izloženog opusa Drage Trumbetaša inspiriran je umjetnikovim stvarnim iskustvima (nedaćama gastarbajterskog života u Njemačkoj sedamdesetih godina 20. stoljeća; bizarnostima potrošačkog društva u suvremenim velegradovima; specifičnostima zatvorskog života koje je iskusio kao politički zatvorenik u Staroj Gradiški), a dio je posve imaginativnog karaktera odnosno zamišljen kao osebujni hommage posebno mu dragim umjetnicima i književnicima (Van Goghu, Krleži i Matošu).

 

D. Trumbetaš – Tonček piše žene pismo, 1973. Vl. B. Biškupić / Fozografija: HMNU

 

Crteže karakteriziraju jasne, precizne konture, bez sjenčanja, bez ikakvog uljepšavanja, ublažavanja i mekoće, u funkciji brutalne posvećenosti istini i razotkrivanju, pomoću kojih se postiže hladna, jezovita atmosfera. Autorica izložbe je Svjetlana Sumpor, viša kustosica i voditeljica zbirke HMNU.

 

Izložbu možete razgledati do 15. prosinca 2017.godine u Hrvatskom muzeju naivne umjetnosti.