„Šest strastvenih žena“ – komedija o ljubomori, skrivanju, varkama i laži

Na velikoj sceni riječkog HNK Ivana pl. Zajca, u režiji talijanskog redatelja Vincenza Manne održana je premijera komedija Marija Frattija, Sei donne appassionate / Šest strastvenih žena u koprodukciji riječke Talijanske drame i Florian Metateatra iz Pescare .

 

U predstavi sudjeluje šestero glumaca ansambla Talijanske drame riječkog HNK, Mirko Soldano, Bruno Nacinovich, Leonora Surian Popov, Ivna Bruck, Elvia Nacinovich, Lucio Slama, i tri gošće iz Italije, Anna Paola Vellaccio, Elena Cotugno te Giulia Basel.

 

Kazališno-filmsku scenografiju osmislio je Anton Plešić, kostimografiju Manuela Paladin Šabanović, a oblikovatelj svjetla je Boris Blidar. Rosanna Bubola, ravnateljica Talijanske drame, istaknula je kako se radi o komediji, a do važnih spoznaja nerijetko se dolazi upravo kroz smijeh.

 

Uz to je dodala: „Predstava je inspirirana životom velikog Fellinija, a ispričana suvremenim jezikom. Uloge se zamjenjuju, a odnosi izmjenjuju u igri manipulacija, skrivanja, varki i laži. Život, kazalište, film i realnost isprepliću se i stapaju u oniričnu surealnu atmosferu”.

 

Glumci Leonora Surian Popov i Mirko Soldano /Fotografija: HNK Ivana pl.Zajca

 

Redatelj Vincenzo Manna kazao je kako se radi o ležernoj komediji napisanoj 70-ih godina kada je feminizam bio jako aktualan. „Kroz igru prevara i ljubomore, sve se na kraju riješi u korist ljubavi.”

 

Mirko Soldano, koji tumači ulogu Guida (Fellinijev alterego), kazao je kako njegova uloga zapravo nije glavna, već da je točka oko koje se okupljaju strastvene žene, a one su te koje pokreću i vode radnju.

 

Središnji lik, filmski redatelj Guido u umjetničkoj je krizi. Svaki novi film za njega je nova kriza. Stoga odlazi u krevet s mnoštvom žena, tražeći tako ideje i stimulaciju, hraneći se njima i kao muškarac i kao umjetnik. No, njegove ljubavnice, sve redom umjetnice po sebi, više nisu zadovoljne, shvaćaju da su kao muze zapravo sebično iskorištavane. I odlučuju se osvetiti…

 

Bruno Nacinovich i Giulia Basel / Fotografija: HNK Ivana pl.Zajca

 

Dramu je napisao poznati suvremeni talijanski dramski pisac koji živi i radi u Americi, Mario Fratti. S preko stotinu dramskih djela, u SAD-u su ga laskavo prozvali američkim Pirandellom. Njegova su djela prevedena na dvadeset jezika, prikazana u šesto kazališta diljem svijeta, dobitnik je brojnih prestižnih međunarodnih nagrada, a prema tekstu Šest strastvenih žena nastao je kazališni fenomen Nine, jedan od najslavnijih brodvejskih mjuzikala s više od dvije tisuće izvedbi i pet nagrada Tony.

„Kreativnost i seksualna energija uvijek su blisko povezane u kreativnom procesu, a Fellinijev je umjetnički genij doista uvijek bio posve ovisan o ženama koje su ga okruživale“, kazao je autor drame Mario Fratti.

 

Predstava se izvodi uz titlove na hrvatskom jeziku, a sljedeće izvedbe su 30. studenog 2017.godine u 19:30 sati te 1. prosinca 2017.godine u 12:00 i 19:30 sati.
 

 

Izvor:HNK Ivana pl. Zajca