Upoznajte Mačka Sivka i Prašnjavka!

Danas vam predstavljam nešto namijenjeno najmlađim čitateljima, ali i nama starijima može svakako dobro doći. Riječ je o dvije slikovnice u izdanju naklade Ljevak.

Prva me iznenadila i oduševila, što sadržajem, što inovativnošću. U svom sam se čitalačkom stažu od dvadesetak godina susrela s trodimenzionalnim slikovnicama, s onima koje se bojaju, s onima koje se slažu, ali ovo mi je prva koja komunicira s pametnim telefonom. Jagoda Miloloža donosi nam Mačka Sivka u istoimenoj slikovnici koji uči male čitatelje o osjećajima i njihovom pokazivanju. I njezin podnaslov kazuje da je to mala knjiga o osjećajima i ponašanju. U formi pitanja i odgovora, slikovnica je napisana tako da zadržava dječju pažnju, a Mačak Sivko oživljuje pomoću aplikacije za pametni telefon koja se može preuzeti u trgovini aplikacijama Android uređaja. Postavljanjem kamere telefona iznad ilustracije, Mačak Sivko pokazat će vam osjećaje i obogatiti vaše iskustvo čitanja. Ova slikovnica na zabavan i poučan način spaja iskustvo tradicionalnog čitanja slikovnice i modernu tehnologiju današnjeg doba te vam pomaže uspostaviti savršenu ravnotežu između knjige i multimedije. Budući da je autorici predškolski odgoj struka, a djeca glavni predmet zanimanja, nikako ne čudi da je pronašla savršenu kombinaciju za zaokupljanje njihove pažnje.

Druga je proizišla iz pera cijenjenog pisca za djecu Želimira Hercigonje i dijelom je lektire za drugi razred osnovne škole. Prašnjavko je njezin glavni junak i po njemu je slikovnica i dobila ime. Prašnjavko je patuljak koji mrzi čistoću i red i najsretniji je živeći na starom tavanu punom starih stvari, prašine i paučine i to je njegov miran svijet koji se povremeno remeti dolascima starog vlasnika kuće i taj je maleni patuljak presretan kad vlasnik ništa ne odnosi iz njegovog malenog svijeta, nego samo dodaje nove stvari koje više nemaju svoju svrhu. Nakon što stari vlasnik umre, Prašnjavko se suočava s čišćenjem tavana i novim vlasnicima kojima te stvari više ništa ne znače pa je primoran napustiti svoj dom. Promatrajući njegovu malenu selidbu i tugu, možemo mnogo naučiti o vrijednostima uspomena i o stvarima koje su možda sitnice, ali imaju veliko značenje. I ova slikovnica lijepim i jasnim jezikom progovara o velikim osjećajima kojima malene čitatelje treba čim prije poučiti. Zbog te potrebe za vrednovanjem uspomena ili nečijih stvari, preporučam da se požurite upoznati s Prašnjavkom. Možda jedan stanuje i na vašem tavanu, u džepu vašeg starog kaputa ili negdje u vašem spremištu.