U Matici hrvatskoj održana je promocija “Odabranih komedija” Mire Gavrana

 

U prepunoj dvorani Matice Hrvatska – ogranak Zagreb održano je predstavljanje knjige Odabranih komedija našeg najprevođenijeg i najizvođenijeg pisca i dramatičara Mire Gavrana.

 

Promocija je privukla velik interes javnosti , a nazočili su mnogi uglednici iz kulturnog života. Prisutnima na promociji obratili su se predsjednik Matice hrvatske gospodin Stjepan Damjanović, glavni urednik izdanja Matice hrvatske Luka Šeput, teatrologinja Sanja Nikčević i književnik Miro Gavran, dok su ulomak iz komedije Pivo izveli glumci Jakov Gavran i Zlatko Ožbolt ,a ulomak iz komedije Najluđa predstava na svijetu  izvela je glumica Mladena Gavran.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

„U proteklih trideset godina sam napisao preko trideset komedija, ali napravljen je relativno onaj stroži izbor. Objavljene su one komedije koje osjećam da danas , ali i u godinama koje dolaze mogu biti zanimljive potencijalnim čitateljima, kazališnim djelatnicima, publici, redateljima i glumcima. Uz komedije je objavljen i predgovor Sanje Nikčević, tu će studenti teatrologije moći pronaći popis 326 mojih kazališnih premijera do sada, popis 32 radijske premijere, nekoliko filmskih i televizijskih premijera nastalih po mojim tekstovima, te popis svih izdanja mojih drama bilo da su objavljene u knjigama i časopisima diljem svijeta. Ova knjiga je rezime moga rada, djelovanja i pisanja komedija“ rekao je Miro Gavran.

 

Prvo Matičino izdanje Odabranih komedija na sedamsto stranica, svojevrsni su nastavak Odabranih drama koje su objavljene 2001. godine, a sadrži petnaest komedija po odabiru pisca , nastalih tijekom proteklih dvadesetak godina: Lutka, Zabranjeno smijanje, Muž moje žene ,Povratak muža moje žene ,Vozači za sva vremena ili Hercegovci za volanom ,Sladoled, Pivo ,Veseli četverokut, Traži se novi suprug (druga verzija) , Papučari , Sve o muškarcima, Kuća iz snova, te Parovi.

 

Miro Gavran u društvu glavnog urednika izdanja Matice hrvatske Luke Šeputa,teatrologinje Sanje Nikčević, sina Jakova Gavrana i supruge Mladene Gavran / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

„Miro Gavran je jedan od rijetkih pisaca koji redovito ukoričuje svoje drame, no do sada je samo jedanput objavio Odabrane drame i to 2001.godine. U razgovoru s gospodinom Gavranom odlučili smo da je za njegovu veliku stvaralačku produkciju došlo vrijeme da iz njegovog opusa napravimo drugu selekciju Odabranih komedija. To je zapravo rijetkost da hrvatski pisac koji je još u puno stvaralačkom naponu objavi već drugi put odabrana djela, ali s obzirom na zaista impresivan opus gospodina Gavrana, to on zaista i zaslužuje“ ističe glavni urednik izdanja Matice hrvatske Luka Šeput.

 

Gavranove komedije poput i drama slijede prokušani recept: napeta radnja, likovi koje prepoznajemo, tople emocije, pozitivna misao i ‒ kao dodatak ‒ humor. Bave se privatnim, najčešće ljubavnim i bračnim životom suvremenih likova, potrebom za bliskošću i rješavanjem problema vezanim za tu potrebu kao i razotkrivanjem mehanizama funkcioniranja društva.

 

„Miro Gavran je poznat kao pisac koji puno knjiga objavljuje i puno drama piše, međutim ova knjiga je posebna zato je l’ se zove Odabrane komedije i zajedno s knjigom Odabrane drame koja je objavljena prije petnaestak godina najbolje predstavlja njegov cjeloviti opus i netko koga zanima opus Mire Gavrana može uzeti ove dvije knjige i vidjeti zašto je on fenomen.

 

Naime kad smo prvi puta gledali njegovu dramu „Kreontovu Antigonu“ svi smo tada shvatili da je on talentirani autor, međutim tek sada nakon trideset godina njegovog intenzivnog bavljenja kazalištem vide se temeljne odrednice njegovog pisma koje ga čine posebnim u današnje vrijeme, ali koje ga čine i trajnim u današnje vrijeme“ rekla je teatrologinja Sanja Nikčević.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Na knjizi Odabrane komedije radilo se oko pola godine što je relativno brzo s obzirom na opseg i impresivnu količinu premijera i izdanja koje su njegovi tekstovi doživjeli.  Koja je tajna Gavranove dugovječnosti, te zašto je toliko izvođen u Hrvatskoj, ali u inozemstvu možete saznati ako pročitate knjigu Odabrane komedije koju možete pronaći u Knjižnicama Matice Hrvatske.