“Zlatno odlikovanje časti za zasluge u Republici Austriji” dodjelit će se hrvatskom književniku i dramatičaru Miri Gavranu

Savezni predsjednik Republike Austrije Alexander Van der Bellen donio je odluku o dodjeli Zlatnog odlikovanja časti za zasluge u Republici Austriji  hrvatskom književniku Miri Gavranu. Ovo visoko državno odličje našem knjiženiku će biti uručeno 20. ožujka.

 

Djela Mire Gavrana dosad su prevedena na 40 jezika te su izašla u više od 200 izdanja u zemlji i inozemstvu. Njegova dramska djela bila su predloškom za više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, a vidjelo ih je više od tri milijuna ljudi. Najizvođeniji je suvremeni hrvatski dramatičar u zemlji i inozemstvu.

 

Gavranova povezanost s austrijskim kulturnim prostorom je snažna i dugotrajna: u prosincu prošle godine Miro Gavran je u Beču dobio prestižnu međunarodnu Nagradu Dr. Alos Mock Europa-Preis za afirmaciju europskih vrijednosti u svome književnom radu, kod uglednog bečkog izdavača SEIFERT VERLAG Miro Gavran je objavio četiri tvrdo ukoričena romana: Zaboravljeni sin, Judita, Krstitelj i Poncije Pilat. U Beču je u proteklih dvadesetak godina gostovalo dvanaest njegovih kazališnih predstava.

 

Miro Gavran s prestižnom međunarodnom Nagradom “Dr. Alos Mock Europa-Preis” za afirmaciju europskih vrijednosti u svome književnom radu / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Beč 2017.

 

Godine 2007. Institut za kazališne studije Sveučilišta u Beču i njemačka izdavačka kuća Anton Hiersemann iz Stuttgarta objavili su knjigu s izborom ponajboljih svjetskih dramatičara u koji su uvrstili čak tri drame Mire Gavrana a riječ je o dramama Noć bogova, Ljubavi Georgea Washingtona i Kreontova Antigona . I ne samo to, radnja njegovih drama Najduži dan Marije Terezije i Pacijent doktora Freuda događa se upravo u Beču, a u Austriji se djelomično odvija i radnja njegovih dvaju novijih romana Kafkin prijatelj i Nekoliko ptica i jedno nebo. Gavran je do sada imao i devet kazališnih premijera na njemačkom jeziku u Austriji i u Njemačkoj, a za rujan ove godine najavljena je još jedna Gavranova kazališna premijera u Beču.

 

Miro Gavran u svojim djelima nerijetko obrađuje univerzalne teme koje prelaze granice Hrvatske i šire ideju humanosti. Njegovi junaci, poput samog autora, imaju izrazito afirmativan odnos prema životu. Gavranova djela zastupaju vrijednosti tolerancije i ljudskosti na kojima se temelji zapadna civilizacija. Književni teoretičari i teatrolozi znali su primijetiti da se u njegovu stvaralaštvu prožima srednjeeuropski duh s tipičnim lokalnim hrvatskim motivima i mentalitetom.

 

 

Izvor: www.facebook.com/mirogavran