U Muzeju Mimara otvorit će se izložbe povodom obilježavanja 120. obljetnice rođenja donatora Ante Topića Mimare

 

„ANTE TOPIĆ MIMARA – DONATORSTVO KAO SUDBINA

Izložba u povodu 120. obljetnice donatorova rođenja

 

Obilježavajući 120 godina od rođenja donatora A. Topića Mimare u Muzeju Mimara će se u subotu 07.travnja 2018.godine održati otvorenje izložbe multimedijalnog sadržaja Ante Topić Mimara – Donatorstvo kao sudbina koja daje pregled njegova života i postignuća.

 

Izložba predstavlja logičan nastavak i zaokružuje ciklus izložaba kojima je tijekom 2017. obilježeno 30 godina djelovanja Muzeja Mimara – ostvarenog životnog cilja velikog donator.

 

Izložba u Kolekcionarskoj sobi putem će fotografija, arhivskog materijala, projekcija dokumentarnih filmova snimljenih za njegova života, približiti i novim generacijama tu neponovljivu i slojevitu ličnost.

 

Uz izložbu će se tiskati i katalog (hrv./engl.) u kojem će biti objedinjeni tekstovi –  sjećanja, pregledi najznačajnijih događaja koji su  obilježili život vođen istinskom kolekcionarskom i domoljubnom strašću. U katalogu će biti prezentiran I vodič-pregled kroz sve zbirke Muzeja Mimara.

 

Izjava Ante Topića Mimare povodom otvaranja Muzeja Mimara / Fotografija: www.mimara.hr

 

“Obilježavajući 120. obljetnicu rođenja donatora Ante Topića Mimare izložbom 25 djela odabranih iz donacije Strossmayerovoj galeriji starih majstora u izložbenom prostoru Muzeja Mimara, ostvarujemo i jednu od temeljnih donatorovih poruka o potrebi suradnje i međusobnog poštovanja kao temelja naših života. Realizirana suradnjom naših dviju ustanova, izložba je i sjajna potvrda jednoga impozantnog života obilježenoga upornošću i znanjem koje svoj smisao nalazi upravo u ovakvome kreativnom ozračju. Ova je izložba ujedno i poticaj za ostvarivanje novih projekata suradnje te, osobito, potvrda uistinu cjeloživotne kolekcionarske strasti donatora Ante Topića Mimara “

 

mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica
ravnateljica Muzeja Mimara

 

 

“Obljetnice su uvijek povod da obnovimo sjećanja na djelo i životni put značajnih ličnosti. U povijesti hrvatske kulture takvu pažnju nepobitno zaslužuje Ante Topić Mimara, kolekcionar, restaurator i slikar. Prikupljanje umjetničkih djela i stvaranje muzejske zbirke bio je njegov životni izbor. Želju da prikupljeno blago predstavi javnosti ostvario je otvaranjem muzeja u Zagrebu. Namijenio ga je, kako je sam znao reći, hrvatskom narodu i svojoj domovini. U zbirkama njegova muzeja izložena su djela europskih starih majstora, orijentalni tepisi, staklo, keramika i metalni predmeti koji svjedoče o vrijednostima europske umjetnosti i izvaneuropskih drevnih kultura. Raznolikošću svojih izložaka Muzej je znatno proširio našu spomeničku baštinu i time trajno obogatio hrvatsku kulturu.

 

Odluka Ante Topića Mimare o osnivanju muzeja bila je potaknuta sjećanjem na J. J. Strossmayera, koji je s istim namjerama, ali stotinjak godina prije njega, u svome povijesnom poslanju izgradnje moderne hrvatske nacije, također darovao zbirku starih majstora Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Mimara je iskazao poštovanje prema Strossmayerovu djelu obogativši njegovu Akademiji darovanu zbirku – već znatno prije osnivanja Muzeja Mimara – s 80-ak slika i skulptura europskih starih majstora.

 

Umjetnine iz Mimarine donacije izložene su u stalnom postavu Strossmayerove galerije starih majstora ne samo zbog njihove umjetničke vrijednosti nego i zbog poštovanja i zahvalnosti što ih donatoru Anti Topiću Mimari želimo izraziti još jedanput – u povodu 120. obljetnice njegova rođenja.”

akademik Zvonko Kusić
predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

 

 

Fotografija: www.mimara.hr

 

“ODABRANA DJELA IZ DONACIJE ANTE TOPIĆA MIMARE STROSSMAYEROVOJ GALERIJI STARIH MAJSTORA HAZU”

Izložba u povodu 120. obljetnice donatorova rođenja

 

Izložba se organizira u suradnji Muzeja Mimara i Strossmayerove galerije starih majstora HAZU. Na izložbi će u dvoranama za povremene izložbe Muzeja Mimara biti izloženo 25 djela iz Mimarine donacije Strossmayerovoj galeriji.

 

Mimarina donacija Strossmayerovoj galeriji sadrži 84 umjetnine, koje su dospjele u zbirni fond Strossmayerove galerije krajem šezdesetih odnosno početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća, kada su prenesene u Galeriju iz rezidencijalnih državnih prostora u Zagrebu te muzeja u Beogradu, gdje su se nalazile od 1948., odnosno 1949. godine.

 

U katalogu (hrv./engl)  će se predstaviti tijek donacije, od transfera doniranih djela u Jugoslaviju 1948./49. godine, reguliranja donacije Strossmayerovoj galeriji 1967. godine, do predstavljanja donacije javnosti putem posebne izložbe 1969. godine i uključivanja pojedinih doniranih djela u stalne postave Galerije. U katalogu će također biti  iscrpno znantsveno obrađena izložena.

 

“Na ovoj izložbi u povodu 120. obljetnice rođenja Ante Topića Mimare predstavljeno je 25 slika iz njegove donacije Strossmayerovoj galeriji. Pronalaženje novoga komparativnog materijala, proučavanje djela pojedinih slikara u europskim galerijama, rad u arhivima u Rimu, Berlinu, Beču, Beogradu i Zagrebu, proučavanje recentne stručne literature te konzultacije sa stručnjacima iz inozemstva – sve je to rezultiralo novim atribucijskim rješenjima i pomacima vezanima za ta djela iz Mimarine donacije. To, dakako, nije umanjilo značaj umjetnina. Naprotiv, novo vrednovanje i različiti stupnjevi atribucijskih aspekata više govore u prilog autentičnosti djela od isključivog određivanja autorstva, kada za to ne postoje odgovarajuće reference.

 

Konačno, istraživanja i izučavanja akvizicija biskupa Strossmayera pokazala su tijekom vremena kako atribucije pojedinih djela nisu bile sasvim precizne, premda njihova metierska i likovna vrijednost nije bila upitna.

 

Tako su u ovom recentnom znanstveno i stručno obrađenom segmentu donacije Ante Topića Mimare Strossmayerovoj galeriji starih majstora za radove talijanskih, nizozemskih, i francuskih majstora te majstora drugih škola utvrđene nove činjenice, što, dakako, nije dovršen proces jer će rad na umjetninama iz donacije i u daljnjim istraživanjima, poglavito u sklopu međunarodnog projekta Transfer of Cultural Objects in the Alpe Adria Region in the 20th Century (TransCultAA, www.transcultaa.eu), koji je dijelom posvećen i istraživanju Mimarine zbirke, zasigurno rezultirati novim dodatnim značenjima.”

 

Borivoj Popovčak, prof., muzejski savjetnik
upravitelj Strossmayerove galerije starih majstora HAZU

 

 

Izložbe se otvaraju 07.travnja 2018. godine , a možete ih razgledati do 20.svibnja 2018.godine.

 

 

 

Izvor: www.mimara.hr