Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je izložbu “Katarina Velika-carica svih Rusa” u Galeriji Klovićevi dvori

U Galeriji Klovićevi dvori uz brojne uzvanike iz političkog, kulturnog i javnog života svečano je otvorena velika izložba djela Katarina Velika-carica svih Rusa koja je izložena povodom obilježavanja 50. obljetnice prijateljstva gradova St. Peterburga i Zagreba koja dolazi iz jednog od najvećih svjetskih muzeja – Muzeja Ermitaž iz St. Peterburga.

 

Iz Državnog Muzeja Ermitaž koji se smatra jednim od najvećih i najznačajnijih kulturno-povijesnih i umjetničkih muzeja na svijetu, stiglo je ukupno 1077 eksponata, koji su izloženi na dvije etaže Galerija Klovićevi dvori. Posjetitelji mogu vidjeti eksponate koji prikazuju zanimljivosti o Katarininom životu, te dolasku u Rusiju i na prijestolje , poput veličanstvenih carskih portreta i djela slikarstva europskih škola, osobne stvari iz ureda Katarine Velike, skulptura, grafika,oružja, medalja, namještaja, odjevnih predmeta carice i ostalih brojih dragocjenosti.

 

 

Eksponate je među prvima razgledala Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kojoj je pripala čast otvorenja izložbe, koja  je ustvrdila da se za vrijeme posljednjeg posjeta Rusiji uvjerila kako je „Muzej Ermitaž simbol Rusije prepun vrijednosti i čaroliji Rusije, golem, gotovo nepregledan, prepun vrijednosti i čarolije umjetnosti”, te je nadodala:

 

„Katarina Velika, carica svih Rusa i velika državnica svoga doba, bila je žena svjesna činjenice kako državnici ne djeluju samo u sadašnjosti, već oblikuju budućnost.Povjesničari ističu kako ju je krasila hrabrost, izvrsno obrazovanje, prirodna znatiželja, vještina komunikacije i diplomacije i strast koju je ulagala u sve što je radila. Povijest je o joj ispisala stranice posvećene prosvjetiteljskoj ulozi i pionirskom socijalnom programu.

Zahvaljujući njezinom zanimanju i poznavanju umjetnosti Ermitaž je postao fascinantan čuvar povijesti umjetnosti i umjetnosti cijeloga čovječanstva. Njezino ime sinonim je za moć i snagu, ali i za mnoge legende.“

 

 

Otvorenju izložbe su prisustvovali i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, Georgij Vilinbakhov, zamjenik generalnog direktora Ermitaža, Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, te veleposlanik Ruske Federacije Anvar Azimov, koji se javno se zahvalio na suradnji gradonačelniku grada Zagreba Milanu Bandiću, te je rekao kako je „izložba naš dar i znak poštovanja prema hrvatskom narodu”, te je dodao da će u lipnju u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gostovati baletne zvijezde Sankt Peterburga.

 

Ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Ravnatelj Galerije Klovićevi dvori Antonio Picukarić istaknuo je da mu se ovom izložbom ostvarila velika želja da ugledni muzej ugosti u Klovićevim dvorima, te se zahvalio bih Muzeju Ermitaž na ukazanom povjerenju i prekrasnim eksponatima koje ćemo ovih mjeseci moći vidjeti, ali i autorskom timu izložbe kojeg čine kustosice Natalia Bakhtareva iz Državnog muzeja Ermitaž , Iva Sudec Andreis i Danijela Marković iz Galerija Klovićevi dvori, arhitekt Berislav Biondić, te dizajnerski dvojac Šesnić i Turković.“

 

Izložbu Katarina Velika- carica svih Rusa možete razgledati do 29.srpnja 2018. u Galeriji Klovićevi dvori.

 

 

 

 

 

 

 

.