U središnjoj nacionalnoj kući gostuje “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u izvedbi HNK iz Mostara

U Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u subotu, 28. travnja 2018. godine gostovat će najpoznatije djelo hrvatskoga književnika Ive Brešana, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Mostaru i režiji Ivana Lea Leme.

 

Predstava je do sada osvojila nagrade za najbolju mladu glumicu, najbolju mušku ulogu,  te za  kostime i glazbu. Scenografkinja predstave je Vesna Režić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, autor glazbe Zvonimir Dusper, koreograf Leo Mujić, a u predstavi glume: Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Jelena Kordić Kuret, Bojan Beribaka, Nikolina Marić, Mario Bošnjak i Zorislav Galić te članice KUD Sveti Ante iz Cima Danica Džidić, Stana Šuman i Sofija Vrljić.

 

Mostarski Hamlet postavljen je na scenu ispunjenu bačvama raznih veličina, odnosno na veliko seosko gumno s nebom i oblacima u trećem planu. Prostor zapravo sugerira jednu veliku krčmu na otvorenom, donjomrdušku agoru, koja je i groteskni vlaški parlament i pozornica, s Brešanovim Hamletom kao jedinom točkom dnevnog reda. Sugerirajući prostor slobode ovakva scenska postavka postaje ironični komentar rigidnoga socijalističkog konteksta s početka pedesetih godina prošlog stoljeća. Istodobno, bačve na seoskom gumnu prizivaju davni svijet ritualnih svetkovina, dakle antički eksterijer, gdje se plesom, pjesmom i vinom slavio bog Dioniz.

 

Izvor: www.hnk.hr