Muzej za umjetnost i obrt predstavio izložbu „Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i Stvarnost“

U Muzeju za umjetnost i obrt održana je konferencija za medije povodom otvorenja središnjeg izložbenog projekta Muzeja u ovoj godini, izložbe Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i Stvarnost ,koja će se otvoriti za javnost 26.travnja 2018.godini, a upriličen je razgled izložbe u nastajanju kao jedinstvena prilika upoznavanja s izložbom.

 

Na konferenciji za medije javnosti su se obratili Nikola Radeljković, autor vizualnog identiteta i postava izložbe, Miroslav Gašparović, Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke, profesor Zvonko Maković, autor idejnog koncepta izložbe, Ljiljana Ivković,predsjednica Upravnog vijeća MUO , te Vesna Jurić Bulatović, voditeljica marketinga i Pr-a MUO.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Predsjednik Uprave Zagrebačke banke Miljenko Živaljić istaknuo je da Zagrebačka banka već dugi niz godina surađuje s kulturnim ustanovama, a šezdesetih godina prošlog stoljeća ulagali su u objekte zbog kojih je danas Zagreb i prepoznatljiv, poput Plesa, Zagrebačkog velesajma, te Mosta Mladosti.

 

Postav izložbe se proteže na 1200 kvadratnih metara muzejskog prostora , a obuhvaća razdoblje od 1958. godine pa sve do 1971.godine. Otvaranjem vrata javnosti , u radnom obilasku posjetili su ga i predstavnici Uprave Zagrebačke banke, koji su generalni pokrovitelj izložbe , a tom prigodom održalo se i svečano potpisivanje Ugovora o generalnom pokroviteljstvu izložbe između Zagrebačke banke i Muzeja za umjetnost i obrt.

 

Potpisivanje Ugovora o generalnom pokroviteljstvu izložbe između Zagrebačke banke i Muzeja za umjetnost i obrt. / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Ravnatelj Muzeja Miroslav Gašparović nada se da će mlađe generacije dobro prihvatiti izložbu i uvidjeti kakve su bile šezdesete.

 

Profesor Zvonko Maković, autor idejnog koncepta izložbe Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i Stvarnost rekao je da je radeći na toj izložbi , shvatio sam da je to početak jednog sveobuhvatnijeg procesa koji će se realizirati do samoga kraja šezdesetih godina.

 

„Pedesetih je nešto započelo ,a to se nije moglo završiti na kraju dekade, nego je nastavljeno dalje , pa mi ovu izložbu nismo ni započeli 1960.godine, ona je vremenski malo duža. Ona počinje 1958.godine i završava u prosincu 1971.godine. U travnju 1958.godine dolazi do sedmog kongresa Saveza komunista Jugoslavije kada partija kao ključni pokretač sistema čitavog promijenila , liberalizirala donekle i naznačila neke mogućnosti koje su se naslućivale tek kasnije, a 1971.godina kada su stvari završile na drastičan način. Kada su oni pozitivni procesi kojima su Hrvatska vlada i hrvatski narod težili ka boljem sistemu i slobodnijem društvu“ rekao je dr. sc Zvonko Maković.

 

 

Izložba će dakle dati uvid u ključno razdoblje novije hrvatske povijesti , a promotrit će i analizirati situaciju u Hrvatskoj u području umjetnosti, kulture, arhitekture, fotografije, dizajna, književnosti, kazališta, glazbe, filma i drugih područja.

 

Posjetitelji će tako moći razgledati ukupno osamnaest dionica izložbe brojnih eksponata od dokumentarne građe do umjetničkih djela, televizijskih i glazbenih inserata, svakodnevnih znakova vremena, slika, fotografija, plakata kazališnih predstava, reklama, glazbenih ploča, knjiga , igračaka i sl. U samom predvorju Muzeja za umjetnost i obrt je izložen i Fićo koji simbolizira tadašnji statusni simbol.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2018.

 

Izložbeni projekt Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i Stvarnost rezultat je višegodišnjeg autorskog rada tima istaknutih stručnjaka. To su Zvonko Maković, Ana Lederer, Ante Batović, Dunja Nekić, Hrvoje Horvat, Igor Duda, Inoslav Bešker, Koraljka Vlajo, Krešimir Nemec, Lovorka Magaš Bilandžić, Maja Đurinović, Marija Tonković, Marina Bagarić, Maroje Mrduljaš, Nada Zgrabljić Rotar, Nina Simončič, Seadeta Midžić i Tomislav Šakić.

 

 

 

 

Izložbu će pratiti katalog koju MUO izdaje u suradnji sa Školskom knjigom , s više od 400 stranica, koji će prikazati bljeskove 60-ih godina, a tu su i brojne aktivnosti poput : edukativnih programa, okruglih stolova, predavanja, vodstva autora pojedinih tematskih cjelina, koncerti s glazbom iz tog razdoblja, te kreativnih radionica.

 

Izložbu možete razgledati do 30. rujna 2018.godine , a bit će uključena u program Edukativne-muzejske akcije, stoga ako imate programsku knjižicu , ona vam vrijedi kao ulaznica u Muzej.