Prvoklasni nastup prvoklasnih umjetnika na koncertu Zagrebačke filharmonije

Dirigentsku palicu Zagrebačke filharmonije na koncertu u petak, 27. travnja, preuzeo je njezin šef-dirigent David Danzmayr, a u solističkoj se izvedbi još jednom iskazala besprijekorna hrvatska pijanistica svjetskoga glasa Martina Filjak.

 

U prvom dijelu koncerta, orkestar Zagrebačke filharmonije izveo je Šest njemačkih plesova – orkestralnu obradu Antona Webera skladatelja Franza Schuberta. Zatim se filharmoničarima pridružila „umjetnica galvanizirajuće snage“ s „magnetskom scenskom prisutnošću” izvevši Saint-Saënsov 2. koncert za klavir i orkestar u g-molu, djelo nastalo u samo sedamnaest dana. Svojim je briljantnim nastupom, kao i pojavom na pozornici među Zagrebačkim filharmoničarima, Martina Filjak dokazala neospornu kvalitetu i lakoću sviranja. Odlično raspoloženu Filjak publika je pozvala na bis te je u ispunjenoj dvorani Lisinski izvela i dodatak – Bachov Preludij za orgulje koji su svi prisutni nagradili dugotrajnim grandioznim pljeskom.

 

Fotografija: Zagrebačka filharmonija ,Zagreb 2018.

 

Drugi dio koncerta, obojan melankoličnim tonovima, otvoren je izvedbom djela  Coventry meditacije za gudače. Kao pripadnik Češke armije godine 1941. godine, Vilem Tausky se našao u gradu Coventryju, dan nakon bombardiranja tamošnje znamenite katedrale. Usred razorenoga grada radio je kao spasilac, a glazbenu refleksiju svojih tadašnjih doživljaja zabilježio je u jučerašnjoj meditaciji-tužaljci.

 

Koncert Plavog ciklusa završen je Schubertovom 3. Simfonijom u D-duru, jednom od šest simfonija Franza Schuberta. Ovom izvedbom orkestar Zagrebačke filharmonije vrlo je jasno potvrdio skladateljevo superiorno vladanje ovom simfonijskom vrstom. Još je jedna proljetna večer protekla u prekrasnom glazbenom ozračju istaknutih muzičara, a već idućega petka, 4. svibnja svojim nastupom u Crvenom ciklusu oduševit će vas naš šef-dirigent David Danzmayr i naš član orkestra – trombonist Mario Šincek.

 

 

 

Izvor: Zagrebačka filharmonija