Izložba slika najnovijeg ciklusa radova akademske slikarice Vlaste Pastuović Aleksić od 16. – 27. svibnja 2018. u Galeriji Osmijeha

U srijedu, 16. svibnja 2018.godine u 19:00 sati u Galeriji Osmijeha (Radićeva 37, Zagreb) održat će se svečano otvorenje izložbe slika najnovijeg ciklusa radova  Bez naziva  akademske slikarice Vlaste Pastuović Aleksić.

 

Na izložbi će biti izloženo ukupno 19 slika naslikanih tehnikom akrila na platnu, slike su koloristički snažne, a slikarski motiv sveden je na osobni izraz. Ciklus je nastao u razdoblju od  2015. do 2017. godine. Akademska slikarica Vlasta Pastuović Aleksić stvorila je slike naslikane iznutra,  napuštanjem svjetovnog i predmetnog dala je primat onom nutarnjem i duhovnom u čovjeku.

 

Vlasta Pastuović Aleksić: “Bez naziva I.” , akril na platnu 100-x 120 cm , 2017.

 

Izložbu će otvoriti Sonja Švec Španjol, mag.hist.art., a u muzičkom dijelu programa nastupiti će Dijana Hađasija (vokal) i Goran Aleksić (gitara).

 

U  tekstu  predgovora izložbe Sonja Švec Španjol mag.hist.art ,napisala je :

„U radovima Vlaste Pastuović Aleksić prepoznajemo nasljeđe Matissea i Kandinskog, ali istovremeno pratimo i formiranje osobnog likovnog rukopisa koji vizualno bilježi unutarnji svijet umjetnice. Napuštanje svijeta predmetnosti omogućilo je autorici istraživanje unutarnjeg značaja slike i njezinih likovnih elemenata kroz oblikovanje dinamičnih, razvedenih i krajnje slobodnih kompozicija. Kao polazište za rad umjetnica uzima vlastiti životni prostor koji zatim transformira u kompozicijsku igru linija, boja i ploha lišenih dubine i volumena. Vidljiva je smjelost u odabiru boja kao i savršen osjećaj za ravnotežu korištenih elemenata unutar kompozicije. Radove karakteriziraju dominantno pastelne nijanse zelene, plave, ružičaste i narančaste boje, dok crne i bijele konturne linije razdvajaju plohe i naglašavaju oblike. Plohe su često razrađene, te unutar omeđenja sadrže više boja. Snažan ritam vodoravnih, okomitih i dijagonalnih linija često je uravnotežen dekorativnim elementima u formi vitica ili cvijeća koji naglašavaju nježni karakter pojedinih kompozicija. Kod većih formata fokus je na gibanju unutar slike, dok u srednjim formatima nailazimo na veću prisutnost pastelnih tonova s manjim uplivima crne boje. Manji formati zalaze korak dalje u svijet apstrakcije i djeluju poput razrađenog segmenta ili detalja preuzetog s veće slike. Cijeli ciklus karakteriziraju otvorene kompozicije koje nastavljaju svoje kretanje izvan okvira slike.

 

Tema osobnog prostora umjetnice, koji je istovremeno i životni i radni, ujedinjuje dvije energije te čini podlogu za daljnju likovnu razradu vlastitog svijeta u novom ciklusu radova. Stol, kauč, štafelaj, balkon, vaza s cvijećem, knjiga, čajnik i biljke elementi su koje sporadično razaznajemo u pojedinim radovima. Oplošavanjem prepoznatljivih oblika autorica se oslobađa mimezisa, dok u prvi plan dolaze ritam i dinamika linija, boja i oblika. Bitan je sam proces traženja unutar slike. Izazov predstavlja osjećaj gibanja u slici koja se iz tjedna u tjedan mijenja dok se ne postigne savršena ravnoteža i komunikacija između likovnih elemenata. Već na prvi pogled osjeća se snažna dinamika unutar djela. Često u potpunosti ispunjene površine platna obiluju nizom detalja. Ritam je ostvaren izmjenom sitnih mrljastih elemenata i velikih jednoličnih ploha. Imaginarni prostor utemeljen na stvarnom sazdan je od niza partikula – malih zasebnih jedinica prostora, odnosno niza nasumično odabranih fragmenata iz realnog svijeta koji reogranizirani, koloristički transformirani i oplošnjeni čine novu vizualnu cjelinu. Koncentracija razlomljenih sadržaja maksimalno pridonosi bogatoj razvedenosti kompozicija.“

 

Vlasta Pastuović Aleksić: “Bez naziva II.”, akril na platnu, 100 x 120 cm, 2016.

 

Izložbu  slika najnovijeg ciklusa radova Bez naziva akademske slikarice Vlaste Pastuović Aleksić možete pogledati od 16. – 27. svibnja 2018. u u Galeriji Osmijeha (Radićeva 37, Zagreb), a ulaz na izložbu je slobodan. Izložba će od  24. svibnja 2018. biti uvrštena i u projekt Reli po galerijama u Galeriji osmijeha.

 

O AUTORICI:

 

Vlasta Pastuović Aleksić rođena je 1963. godine u Sisku. 2015. u Šoli za risanje in slikanje u Ljubljani (Slovenija) završila je preddiplomski sveučilišni studij slikarstva, te 2016. diplomski sveučilišni studij, i tako stekla zvanje magistrice likovnih umjetnosti.  Od 2000. godine članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

 

Izlagala  je na preko 70 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Francuska /Turckheim, USA /New York). Ovo je njezina 24 samostalna izložba slika. Osim slikarstvom bavi se keramikom (članica je Hrvatskog keramičarskog udruženja Kerameikon iz Varaždina),  te dizajniranjem i izradom umjetničkog nakita. U Zagrebu i Zaprešiću vodi tečajeve crtanja i slikanja za djecu i odrasle. Živi i radi u Zaprešiću.

 

 

Izvor:www.vlastaart.hr