Svečana promocija knjige Vladan Švacov: “Temelji dramaturgije” održat će se 08. svibnja 2018. na ADU u Zagrebu

U velikoj dvorani Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu u utorak  8. svibnja 2018.godine , u 12 sati održat će se  predstavljanje drugog izdanja knjige Vladana Švacova Temelji dramaturgije. Knjigu će predstaviti urednici izdanja prof. dr. Sibila Petlevski i dr. sc. Goran Pavlić, a pridružit će im se dr. sc. Vjeran Zuppa, prof. emeritus i dr. sc. Bojan Marotti.

 

Vladan Švacov – dramaturg, dramatolog, redatelj, sveučilišni profesor i reformator nastavnoga programa, doktor filozofije, germanist i znalac klasične filologije – godine 1976. objavio je knjigu Temelji dramaturgije, koju se i danas smatra ključnim djelom hrvatske teatrologije i prvim cjelovitim pristupom teorijskim problemima dramaturgije u nas.

 

Više od četrdeset godina nakon prvoga izdanja, Temelji dramaturgije Vladana Švacova ostaju rijedak primjer filozofski fundirane studije u kontekstu hrvatske teatrologije. Iako je u posljednjih dvadeset godina teatrološko polje obogaćeno mnogim relevantnim izdanjima, koja obiluju filozofskim uvidima, integralni pothvati sa čvrstom filozofskom perspektivom su rijetkost. Polazeći od Heideggerove fenomenologije, Švacov pristupačnim stilom provodi čitatelje kroz svoju hermeneutiku dramskoga izraza, ne snizujući argumentacijsku strogoću čak ni u prividno ležernijim, ilustrativnim pasusima.

 

Posebnost Švacova pristupa sposobnost je rekontekstualiziranja odnosa kazališne prakse prema praksi življenja, pri čemu je u antropografiji antičke drame vidio priliku za raspravu o ključnim riječima civilizacije zapadnoga kruga. Vladan Švacov do novih spoznaja dolazi na istom terenu na kojem su za sebe i na svoj način prije njega istraživali Branko Gavela, pa i Josip Kulundžić: na istraživačkom polju gdje se filozofsko promišljanje neposredno obogaćuje umjetničkom praksom.

 

Švacovi temelji dramaturgije nisu osnove dramaturgije u smislu uvoda u kazališno-dramaturšku struku, nego postavljanje temelja za razumijevanja događajne strukture i općih načela dinamike u svim dimenzijama ljudske egzistencije. U Temeljima dramaturgije on je promatrao dramsku i u užem smislu dramatsku napetost kao antropološku kategoriju, usko vezano uz sam ljudski bitak. Uz urednički redigirani tekst, novo izdanje donosi kazalo imena i pojmova.

 

Peto izdanje Osnova teorije filma Ante Peterlića i drugo izdanje Temelja dramaturgije Vladana Švacova predstavljaju nastavak iznova pokrenute izdavačke djelatnosti  Akademije dramske umjetnosti u suradnji s Hrvatskom sveučilišnom nakladom i pod novim vizualnim identitetom za koji su zaslužne dizajnerice iz kreativnog kolektiva OAZA (Roberta Bratović i Maša Poljanec), pobjednice Natječaja za oblikovanje vizualnih standarda izdavačke djelatnosti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu / identitet biblioteke ADU, provedenog od strane Hrvatskog dizajnerskog društva.

 

Sljedeće djelo u izdanju Akademije dramske umjetnosti, udžbenik profesora Borisa Popovića Oblikovanje svjetla za televiziju i film (urednik Silvestar Kolbas), može se očekivati do kraja akademske godine 2017./2018

 

 

 

Izvor: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu