Stipan Tadić otvara izložbu koja daje detaljan uvid u proces nastanka ilustracije “Animafesta Zagreb 2018.”

Ovogodišnja ilustracija Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb sa središnjom temom horora već je privukla mnogo pozornosti Zagrepčana koji će se s njome, kao i brojni strani gosti, uoči i tijekom festivala susretati na plakatu, biltenu i špici.

 

Njezin autor, slikar, strip-crtač i muralist Stipan Tadić, jedan od najtalentiranijih i najintrigantnijih umjetnika mlađe generacije, u ponedjeljak 28. svibnja (20 sati) u već kultnoj galeriji i caffe baru Botaničar (Trg Marka Marulića 6) otvara izložbu koja daje detaljan uvid u proces nastanka ilustracije, razlažući je na sastavne likovne elemente koje su potom kreativno na festivalske materijale primijenile autorice vizualnog identiteta Animafesta Ana Kunej i Zlatka Salopek iz studija Kuna zlatica.

 

Fotografija: 28. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2018.

 

Tadić, koji je široj javnosti najpoznatiji po hiperrealističkim tendencijama, iako stvara u čitavom nizu različitih tehnika i stilova te koristeći raznorodne motive ovoga puta nadahnuo se psihodeličnim svijetom 1960-ih i  talijanskim maniristom 16. stoljeća Giuseppeom Arcimboldom. Na tragu ilustracije, Tadić je u suradnji s Petrom Balekić i Lukom Hrgovićem (animacija) te Lukom Šipetićem i Dinom Santalezom (zvuk) napravio i stravičnu špicu festivala, koja kao i ilustracija asocira na središnji tematski program Animafesta 2018 posvećen hororu u animiranom filmu. Taj će program posjetiteljima festivala pružiti uzbudljiv i temeljit povijesni presjek svjetskog i hrvatskog horor-crtića u dugometražnoj i kratkometražnoj formi.

 

Animafest Zagreb 2018. održava se od 4. do 9. lipnja u kinima Europa,Tuškanac i Kinoteka, te na brojnim drugim gradskim lokacijama. Filmski program čini više od 400 filmova iz 44 svjetske zemlje, a uz prestižna natjecanja u kojima sudjeluju oskarovci i zvijezde globalne animacijske scene, tu su i središnji tematski program posvećen hororu u animaciji, multimedijalna proslava 50. obljetnice serije Profesor Baltazar, retrospektivni programi posvećeni svjetskim i hrvatskim klasicima te baltičkim kinematografijama, open airovi i animacikliranje, izložbe i radionice te program za profesionalce Animafest PRO, kao i bogat Program za djecu i mlade.  Izložbu Stipana Tadića možete razgledati do zatvaranja Animafesta 2018. 09. lipnja 2018.godine.

 

 

Izvor: 28. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2018