“27. Dani hrvatskog filma” održavaju se od 16. do 20. lipnja 2018.godine

Pretprogramom Filmska dvorišta u Staroj vojnoj bolnici (Vlaška 87) u petak 15. lipnja od 21:30 započinju filmski programi 27. Dana hrvatskog filma, tradicionalne filmske manifestacije najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova čije je svečano otvaranje zakazano za ovu subotu.

 

Nakon što su kroz nju prošle mnogobrojne filmske i televizijske ekipe, koristeći se jedinstvenim ambijentom u srcu Zagreba kao reklamnom kulisom ili prizorištem povijesnih, ratnih i inih drama, Stara vojna bolnica u Vlaškoj ulici postala je prije nekoliko godina mjesto održavanja raznih urbanih festivala. Otkrivajući golem potencijal zapuštenog kompleksa zgrada s prostranim unutarnjim dvorištem koji je ostatak godine posve zatvoren očima javnosti, Design District locira u taj prostor dio festivalskih programa, podupirući na taj način i širi trend otkrivanja i kulturnog animiranja starogradskih dvorišta.

 

Ove godine Design Districtu pridružuju se i Dani hrvatskoga filma, izlazeći s dijelom popratnih programa iz zatvorene dvorane u otvoreni prostor. U suradnji s Design Districtom, kompleks Stare vojne bolnice postat će 15. lipnja 2018. alternativno gledalište DHF-a, a na ekranu postavljenome u njegovu dvorištu projicirat će se hrvatski kratki filmovi o nekim drugim urbanim dvorištima viđenima tijekom minulih desetljeća očima hrvatskih filmaša raznih orijentacija i senzibiliteta. Sva njihova dvorišta nose neku svoju priču – o sebi, svojoj široj urbanoj okolini, o ljudima koji ih nastanjuju i njihovim navikama, o društvu koje ih okružuje ili autorima filmova u kojima se pojavljuju.

 

Filmski pogled u dvorište otvara eksperimentalno-dokumentarna Siesta iz 1958, avangardista Mihovila Pansinija, a pred njegovom kontemplativnom kamerom dvorišni je prizor viđen očima žene s jednog drniškog prozora, u kojem je glavni “protagonist” jedan papir, a središnja tema prolaznost. Voajerski užitak s Pansinijem dijeli Tomislav Gotovac, u jednom od eksperimentalno-dokumentarnih filmova snimljenih iz svojega zagrebačkog stana u Krajiškoj 29. Bilježeći kamerom fasade kuća, žbuku, krovove, drveće i ljude na svakodnevnim poslovima, njegov film 29 (1967) se vizualno ekspresivnim detaljima povremeno odmiče od dokumentarizma prema čistoj vizualnoj glazbi. Njegov film izrijekom je posvećen Hitchcockovu Prozoru u dvorište, no ta bi posveta mogla stajati i na špici Dvorišta puno mlađeg Saše Podgorelca iz 1993, koji u svojem studentskom filmu dokumentarnom kamerom zaviruje u živote nepoznatih stanovnika jednog zagrebačkog dvorišta.

 

Nasuprot tomu, Lordan Zafranović u igranome filmu Poslijepodne (puška) iz 1967. inscenira razne prizore na balkonima, prozorima i vratima mediteranskog dvorišta u kojem ljetna omara budi istodobno eros i thanatos, dok Hana Jušić oslikava patologiju jedne prigradske obitelji okupljene na zajedničkom dvorišnom roštiljanju u igranome filmu Da je kuća dobra i vuk bi je imao (2015).

 

Zoran Tadić zabilježio je pak u jednom od svojih dokumentaraca, Kašinska br. 6 (1981), nestajanje jednog starog dvorišta okruženoga novogradnjama iz socijalističke epohe, kada je život u unutarnjim dvorištima zauvijek preuzeo život ulice.

 

Selektorica filmskog programa je Diana Nenadić, umjetnička ravnateljica Dana hrvatskog filma.Dani hrvatskog filma (DHF), tradicionalna smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održavaju se od 16. do 20. lipnja 2018. u Kinu Tuškanac, Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka, Staroj vojnoj bolnici, na Ljetnoj pozornici Tuškanac te Akademiji dramske umjetnosti.

 

Od 1992. DHF okuplja aktualne hrvatske filmske zvijezde i profesionalce, nudeći i pogled u našu filmsku baštinu. Uz prestižni natjecateljski program oblikovan oštrom kritičkom selekcijom od 63 rada, filmsku ponudu čine i estetski ili tematski jedinstvena novija djela sekcije Izvan okvira, pretprogram filmova o dvorištima na otvorenom u suradnji s Design Districtom, djela obnovljene baštine Retro, filmovi o nogometu Više od igre, program za mlade Junaci hrvatskih animiranih serijala te hommage Jeleni Rajković.

 

Govorni programi uključuju masterclass filmske glazbe pod vodstvom Darka Rundeka, radionicu filmske kritike i radionicu videoigara te promocije knjiga. Filmske scenografije Vladimira Tadeja i mini-sajam Dan filmske knjige dio su izložbenih atrakcija. U središtu zabavnog programa nalaze se koncerti i druženja nakon večernjih projekcija, u suradnji s Pop Up Summer Garden Festivalom u neposrednoj blizini Ljetne pozornice Kina Tuškanac.

 

 

Izvor: 27. Dani hrvatskog filma