Izložba „ Vera Josipović – Mala retrospektiva“ od 19. lipnja do 22. srpnja 2018. u Muzeju Mimara

U Muzeju Mimara otvara se retrospektivna izložba hrvatske likovne umjetnice Vere Josipović pod nazivom Mala retrospektiva.

 

“Retrospektivna izložba zasniva se na dijelu opusa što ga je sama umjetnica sačuvala, a mnogi su radovi, dakako, raspršeni po svijetu tokom više od polstoljetne inozemne profesionalne aktivnosti. Međutim, ipak nam je omogućen uvid u dominantne dionice, počam od nadahnutih urbanih panorama s početka pedesetih godina, preko ciklusa fitomorfnih crteža i slika s motivom cvijeća (donekle nalik viđenjima američke slikarice O´Keefe), zatim morskih i planinskih krajolika pa do sasvim apstraktnih kompozicija s naglašenom težnjom prema dinamizmu i prodorima u dubinu planova. Znatiželjna i za druge tehnike i materijale, okušala se u mozaiku (radeći 1970. godine dekoraciju za hotel u Makarskoj), a iznimne domete pločama, koje kaptiraju raznovrsne svjetlosne odraze i tvore kadrove iznimnoga optičkog napona (pa su dovedene u vezu i s iskustvima „Novih tendencija“). Svojom radnom parabolom i ostvarenim rezultatima neospornoga senzibiliteta Vera Josipović zaslužuje ozbiljniju valorizaciju i uklapanje u povijesni kontekst hrvatske umjetnosti druge polovine Dvadesetoga stoljeća” ističe u najavi izložbe akademik Tonko Maroević.

 

Vera Josipović diplomirala je 1950. godine na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti (u klasi profesora Ive Režeka), a potom je učestalo izlagala na kolektivnim izložbama ULUH-a i LKM-a. Rana studijska putovanja vodila su je u Francusku i Sjedinjene Američke Države, a znatno razdoblje života i rada provela je u Italiji i Švicarskoj.

 

Premda je znatan dio življenja i djelovanja provela u inozemstvu, pripada hrvatskoj likovnoj umjetnosti, kako po svojim formativnim godinama i iskustvima, tako i po neprekinutoj povezanosti s domaćom sredinom i našim autorima.

 

 

Izvor: Muzej Mimara