Kravat pukovnija poziva – vežite navijački šal kao kravatu i dočekajte Vatrene!

Nogometne reprezentacije Hrvatske i Francuske, zemalja sudionica finala u Moskvi, unelje su u tu veliku završnicu svjetskoga nogometnog prvenstva snažne osjećaje – želju i oduševljenje, nadanja i strepnje, a nadasve nacionalni ponos – koji neizbježno prate takav događaj globalnoga dosega. Iščekivani susret nije prvi sraz Hrvata i Francuza u povijesti. I kad se prisjećamo izvanrednih dostignuća proizašlih iz kreativnih srazova hrvatskoga i francuskoga duha i nadarenosti ne mislimo pritom samo na polufinalnu utakmicu u Parizu od prije dvadeset godina.

 

Mislimo ponajprije i kao najvažnije na susret hrvatskoga rupca na hrvatskim lakim konjanicima s francuskim senzibilitetom koji se odigrao u 17. stoljeću – u vrijeme žestokih borbi tijekom Tridesetogodišnjega rata – te doveo do prepoznavanja potencijala novoga, do tada nepoznatoga odjevnog predmeta, njegova imenovanja te posljedično ulaska na velika vrata svjetske pozornice: od francuskoga te ostalih europskih dvorova i visoke diplomacije, preko građanstva, poslovnih ljudi do sveopće internacionalne prihvaćenosti. Da, riječ je o kravati! Ona je prije tri i pol stoljeća bila ponuđena svijetu i svijet ju je prihvatio.

 

 

Sa sigurnošću ustvrditi da je rezultat nedjeljnoga dvoboja Hrvatske i Francuske  neizbježna pobjeda jer je bez obzira na Francusko osvojanje titule prvaka – taj novi sraz, sublimirani oblik nekadašnjih borbi na bojnome polju, doveo do vrhunske igre, do dramske napetosti kroz koju se izražavaju čovjekova energija i ustrajnost, predanost i vjera… Dvije vrhunske momčadi predodređene su da svojom borbom oplemene nadmetanje, da potvrde urođenu ljudsku težnju za uspjehom i ostvarenjem vlastitih mogućnosti.

 

U skladu s vrijednostima kravate – shvaćene kao simbol vrlina koje pobuđuju poštovanje – budimo dostojanstveni navijači, budimo navijači dostojni njenoga značenja. Svežimo navijačke šalove u čvor poput kravate i dočekajmo naše Vatrene!

 

 

Izvor: Academia Cravatica