Karakterne osobine mačaka i ljudi uhvaćene u objektivu Sanje RedCat Baljkas!

U šibenskoj Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić održano je svečano otvorenje jedne od najzanimljivijih i najiščekivanijih izložbi fotografija ove godine Secret CATS People, hrvatske fotografkinje Sanje RedCat Baljkas.

 

„Jako sam zadovoljna velikim odazivom, ali i interesom šibenske publike za izložbu, te se nadam se da će ju vidjeti što veći broj mojih sugrađana“ rekla je Sanja RedCat Baljkas.

 

Mačak Chess / Fotografija: Sanja RedCat Baljkas

 

Ljubav prema vlastitim mačkama Elfy-u i Chessu i njihovim nebrojenim karakternim osobinama traje već godinama. Ljubimci autorice Sanje RedCat Baljkas su postali poznati životinjski modeli ne samo na našim društvenim mrežama već i diljem svijeta , a koliki interes je za njima zavladao govori podatak da je autorica čak počela izrađivati i nakit s njihovim slikama, za koji postoji čak i lista čekanja.

 

 

 

„Nakon godina fotografiranja raznih modela,htjela sam se okušati u snimanju kućnih ljubimaca, je l’ su odlični modeli, kod njih vidimo stvarne emocije, a smatraju se i najboljim ljudskim prijateljima. Tu su mi najviše pomogli, ali me i potaknuli moji ljubimci Elfy i Chess“ ističe Sanja RedCat Baljkas.

 

Razmišljajući od svojoj sljedećoj inspiraciji za izložbu u razgovoru s još jednom ljubiteljicom mačaka Loredanom Bahorić, pokrenut je entuzijastički projekt Secret CATS People koji je nastajao u periodu od godine dana.

 

„Loredana Bahorić je svojom kreativnošću smislila kako spojiti ljudske karaktere i bila je prisutna na većini snimanja , te je ustupila kolekciju iz svojeg Charlie designa za određene likove.

 

“The Dreamer” / Fotografija: Sanja RedCat Baljkas

 

Sukladno tematici, snimanja su odrađena na lokacijama u Zagrebu , a dio i u predivnoj Galeriji Kranjčar na zagrebačkom Kaptolu. Sanja RedCat Baljkas je poistovjetila mačke s ljudskim karakteristikama, te odabrala osobe iz svijeta mode i umjetnosti, koje su dobile odgovarajuću ulogu uz određenu mačku.

 

„Fotografiranje mačaka predstavljalo je ogroman izazov jer sam trebala spojiti mačku s nepoznatom osobom, dovesti ih na nepoznatu lokaciju iako znamo da su to teritorijalne životinje i pri tome dobiti od njih željenu ulogu. Mogu se pohvaliti da su sve mačke odradile snimanje kako treba, te su se uklopile u uloge koje sam od njih očekivala“ ističe hrvatska fotografkinja Sanja RedCat Baljkas.

 

Akteri su bili redom vlasnici ili ljubitelji mačaka , koji su s oduševljenjem prihvatili svoje uloge, a to su sve redom poznati modni dizajneri, kritičari, kostimografi, modeli, urednici, fotografi, glumci, redatelji, PR stručnjaci ,dok su prave zvijezde na fotografiranjima bile mačke Siena ,Chess ,Elfy, Nea ,Tiger, Tomi ,Puhaći, Maza Princeza ,Miško, Tajfun ,Đenko , Maša , Karlo , Srećko ,Capi , Kika i Joshira.

 

 

 

 

Projekt su svojom donacijom podržali Silva Rakočević i veterinarska ordinacija Goldie, asistent fotografije je hrvatski fotograf Robert Ballon , naša poznata koreografkinja Dženisa Pecotić je bila akter na snimanju,a Tomislav Bahorić je osmislio većinu muških stylinga.

 

Izložba fotografija Secret CATS People je prvi puta bila izložena u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar , koju im ustupila Elvira Kranjčar kada je vidjela o kakvoj je izložbi riječ . Potom je uslijedilo otvorenje izložbe u Ericsson galeriji , da bi nakon toga došla u Gradsku knjižnicu Juraj Šižgorić u Šibeniku, gdje ostaje otvorena za razgledavanje do 14.kolovoza 2018.godine. Autoricu nakon toga očekuje i izlaganje fotografija u istarskom Novigradu u Galeriji Lapidarium na međunarodnom Festivalu mačaka.