U tisućljetnim Vrtovima Lunjskih maslina odražavat će se Festival klasične glazbe “Olive Classic Festivala” od 11. do 13. kolovoza 2018.

Na Gornjem gradu, u atriju zgrade Zagrebačkih solista održana je konferencija za medije povodom predstavljanja projekta Olive Classic Festivala, festivala klasične glazbe koji će se održati od 11. do 13. kolovoza u tisućljetnim Vrtovima Lunjskih maslina, području od posebnog značaja i ponosa Luna, Grada Novalje i otoka Paga.

“Lunjske maslinike i njihovu jedinstvenu ljepotu prepoznali su mnogi, broje oko 35.000 posjetitelja godišnje i za naš otok Pag imaju veliki značaj. Kulturna događanja i koncerti klasične glazbe održani u Lunjskim maslinicima i do sada su bili dobro posjećeni. Olive Classic Festival te suradnja s Draženom Domjanićem i njegovim timom među kojima su mahom mladi, uspješni kreativci i glazbenici što je posebno treba pohvaliti daju ovim drevnim maslinicima novu priliku i sadržaj namijenjen ljubiteljima vrhunske klasične glazbe. Koliko god je Zrće poznato i predstavlja brend, Lunjski maslinici imaju gotovo istu snagu i privlačnost, naravno na posve drugi, izbalansiran način.”, izjavio je u uvodnoj riječi gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

 

Ovaj inovativni projekt klasične glazbe predstavili su umjetnička direktorica Festivala Sara Domjanić, naš istaknuti gitarist Petrit Çeku, voditeljica ureda festivala Laura Pavlin i direktor Međunarodne glazbene akademije u Lihtenštajnu Dražen Domjanić. Kako ne bi sve ostalo samo na riječima u atriju su pred prisutnim novinarima nastupali Sara Domjanić na violini i Petrit Çeku na gitari, a prisutni su mogli uživati i u otočkim delicijama i autohtonom lunjskom doručku uz neizostavno lunjsko maslinovo ulje.

 

Prema riječima organizatora jedan od glavnih ciljeva Festivala je mladim ljudima pružiti priliku da se uz mentorstvo iskusnih kolega dokažu u njegovoj organizaciji, umjetničkom osmišljavanju i vrhunskoj izvedbi glazbenih djela. Festivalski ured vodi mlada 22-godišnja Laura Pavlin, koja je nakon jednogodišnje prakse na Međunarodnoj akademiji u Kneževini Lihtenštajn diplomirala na Veleučilištu VERN u Zagrebu, a čiji je završni rad sadržavao problematiku obogaćivanja paške kulturne ponude.

 

Umjetnička direktorica festivala Olive Classic je mlada hrvatska violinistica, 20-godišnja Sara Domjanić, predstavnica Hrvatske na natjecanju European Young Musicians 2014. godine u Kölnu, koja je do sada nastupala s najvećim svjetskim orkestrima. Kao umjetnička direktorica, na ovogodišnji festival Olive Classic pozvala je više renomiranih umjetnika, a kao rezidentne umjetnike  poznatog hrvatskog gitaristu Petrita Çekua i mladu čelisticu Marie Spaemann. Ideja je da rezidentni umjetnici sviraju tijekom svih dana trajanja Festivala, u komornom i solističkom smislu, stvarajući zajedništvo i ujedno ga šireći  izvan pozornice, na sve posjetitelje.

 

Nastup Sare Domjanić i Petrita Cekua / Fotografija: Ivan Špehar

 

Sudionici Festivala bit će i Tetiana Lutsyk, mlada ukrajinska violinistica koja je svoje obrazovanje stekla na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Isidora Timotijević, mlada violinistica koja svoje obrazovanje stječe u Salzburgu, Duo Aliada iz Austrije, Bogdan Laketić na harmonici i Michal Knot na saksofonu, a svi oni već imaju bogatu internacionalnu karijeru.

 

Također, svake godine zadnji dan Festivala posvećen je određenom europskom gradu, a ove godine to je Zagreb. Tim su povodom pozvani Zagrebački solisti, a izvodit će djela Piazzolle, Boccherinija, Vivaldija i Sorkočevića.

Partner festivala je Međunarodna glazbena akademija iz Kneževine Lihtenštajn koja stipendira mlade glazbenike svijeta, pobjednike nacionalnih i međunarodnih natjecanja. Među stipendistima ove Akademije bio je i Luka Šulić iz poznatog dua 2 Cellos.

 

U završnoj riječi Dražen Domjanić idejni začetnik i pokretač Olive Cassic Festivala, inače direktor Međunarodne glazbene akademije u Kneževini Lihtenštajn, izjavio je kako su ponosni na ovaj projekt i suradnju s Gradom Novaljom, Turističkom zajednicom Grada Novalje i Udrugom lunjski vrtovi maslina. “Osim što smo organizatori, mi smo ujedno i sponzori, a kroz ovaj projekt planiramo povezati visoku umjetnost, gastronomiju i turizam te privući značajne sudionike projekta i eminentne mlade glazbenike iz cijelog svijeta, na dobrobit lokalne zajednice i za publiku koja će to znati prepoznati.  Već od iduće godine Festival će trajati sedam dana”, zaključio je Domjanić.

 

 

Izvor: Olive Classic Festival