“Ciganin, ali najljepši” zagrebačkoga HNK zatvara 18. sezonu kazališta Ulysses

Veliko zatvaranje 18. sezone kazališta Ulysses zaključit će gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu 27. i 28. kolovoza na Malom Brijunu izvedbom popularne predstave Ciganin, ali najljepši koju je po istoimenom nagrađivanom romanu Kristiana Novaka režirao Ivica Buljan.

 

Praizvedena na zagrebačkoj sceni krajem prošle godine, predstava „Ciganin, ali najljepši” je u pola godine izvođenja postigla izniman uspjeh kod domaće i inozemne publike te službene kritike. Predstava je to o zabranjenoj ljubavi između sredovječne žene i mlađahnog Roma, političkim skandalima i izbjeglištvu.

 

Protagonisti ovoga briljantnog Novakova romana čine nevjerojatnu galeriju likova koju prepoznajemo iz strahova današnjice, a uokvireni su u majstorsko fikcijsko tkanje. Mladi Rom Sandokan zaljubi se u Međimurku Milenu, bijelu ženu iz susjednog sela Sabolščaka. Ona, rastavljena u kasnim četrdesetima, nepravedno izbačena s posla, vraća se u rodnu kuću gdje se mora brinuti za svojeglava djeda. Nuzat, Kurd iz Mosula napušta obitelj i zemlju koju je zahvatio rat, u potrazi za obećanim životom u Calaisu. Plančić, PR iz zagrebačke policijske uprave poslan je na teren da zataška ubojstvo koje može eksplodirati u nasilje i veliki politički skandal. Veteran Domovinskoga rata održava krhki mir u selu, a policajac na zalazu karijere opsjednut je vizijama kao iz apokaliptičke TV serije Leftovers.

 

Ovi osebujni antijunaci nisu tipizirani predstavnici svoje etničke ili socijalne skupine, oni su plemeniti marginalci koji svojim ponašanjem odudaraju od stereotipa i na empatičan način ruše slike o predrasudama koje društvo gaji o njima. Priče se račvaju i na kraju spajaju oko krvavog ubojstva. Raskošna naracija obuhvaća precizno ispripovijedane biografije iz četiri kulturološka kruga. Novakov je roman precizna socijalna i emotivna topografija identiteta. Jedan je većinski bijeli, ali dolazi iz panonske provincije, drugi je romski, iz istoga kraja, treći predstavlja onaj državni hrvatski, predstavljen preko vlasti iz Zagreba, a četvrti izbjeglički, kurdski. Romanu golem scenski potencijal, prije svega daje raskošan autorov stil sagrađen od elemenata krimića, melodrame, dokumentarnog materijala, socijalne drame, s elementima popularne (sub)kulture, koji uključuje i romske pjesme, od kojih je najpoznatija i naslov romana.

 

Uz Ninu Violić i Filipa Vidovića kojem je ovo debitantska uloga na sceni zagrebačkoga HNK u predstavi se izmjenjuje još 32 glumaca igrajući sve zajedno četrdesetak uloga: Alma Prica , Siniša Popović, Krešimir Mikić , Goran Grgić , Bojan Navojec , Dušan Bućan, Franjo Kuhar , Luka Dragić, Ivan Glowatzky, Barbara Vicković, Ana Begić, Ksenija Marinković, Livio Badurina, Nikša Kušelj, Vlasta Ramljak, Mirta Zečević , Jelena Perčin, Kristijan Potočki ,Dora Lipovčan ,Alen Šalinović ,Luca Anić , Damir Markovina  , Nikša Kušelj, Silvio Vovk, Slavko Juraga , Ivan Jončić , Zijad Gračić , Tin Rožman , Ugo Korani, Matija Čigir i Ivan Colarić .

 

Dramatizaciju romana napravio je Ivor Martinić, jedan od najzapaženijih hrvatskih dramatičara čiji tekstovi osvajaju svjetske pozornice. Scenografiju potpisuje Aleksandar Denić, kostimografiju Ana Savić Gecan, glazbu Mitja Vrhovnik Smrekar, a koreografiju Leo Rafolt.

 

Sezonu u kojoj je Ulysses punoljetnost obilježio premijerom Euripidove drame Bakhe u režiji Lenke Udovički, uz niz repriznih predstava, koncerata i gostovanja, već treću godinu zaredom tradicionalno zatvara zagrebački HNK. Prošle godine kraj Ulyssesove sezone obilježila je izvedba predstave Mate Matišića Ljudi od voska u režiji Janusza Kice, a godine 2016. predstava Tene Štivičić Tri zime u režiji Ivice Buljana.

 

Brod iz Fažane za Mali Brijun polazi u 20:30 sati.

 

 

 

Izvor: Kazalište Ulysses