Saznajte zašto ćete Pjevača u noći pozvati na bis!

Kad se spomene ime Olje Savičević Ivančević, na um ponajprije pada izvrsna kazališna predstava Adio kauboju nastala po njezinom istoimenom romanu. O kvaliteti njezina pisanja svjedoče brojne nagrade poput Prozaka, Kiklopa, prve nagrade Večernjeg lista za kratku priču, nagrade T-portala za najbolji roman te nagrade Slobodne Dalmacije za umjetnost „Jure Kaštelan.“

Kad uzmete u ruke njezin roman Pjevač u noći neće vam biti potreban stručni žiri da utvrdi kako se radi o odličnom književnom djelu koje je uredio Kruno Lokotar u izdanju Sandorfa. Podijeljen na dva dijela (Pisma glasnim ljubavnicima i Detroit), roman nas vodi od Splita i Ulice Dinka Šimunovića pa sve do Detroita u Sjedinjenim Američkim Državama, jednim dijelom čak i preko Bosne. Pratimo neobičnu ljubavnu priču scenaristice sapunica i umjetnika sanjara čiji se rasplet događa na samom kraju, i to pismom. Upravo epistolarna forma je uz on the road i elemente detektivskog te ljubavnog romana ono što se pojavljuje i čini gusto i neobično tkanje ovog romana zanimljivim.

Roman se igra postupcima klasične književnosti prilagođavajući ih suvremenom dobu, a izmjenjuju se pisma s unutarnjim refleksijama glavne junakinje koja na putu do samospoznaje preispituje sebe i svijet koji ju okružuje. Na prvi dio romana sasvim novo svjetlo daje njegov drugi dio, navodeći čitatelja da se vraća na početak iz nekog sasvim novog čitateljskog kuta. Olja Savičević Ivančević gradi visoki stil koji je jednostavan i čitak, ali nipošto banalan, nego je obogaćen citatima poznatih i manje poznatih književnika, što mu daje i dozu intertekstualnosti. Što se same radnje tiče, pripovijedanje glavne junakinje i pisma često se podudaraju slažući tako mozaik tema od ljubavi, preko egzistencije pa sve do jednog od ključnih motiva, a to je potraga.

Progovarajući o međuljudskim odnosima, ljubavi, umjetnosti, životu i svijetu koji nas okružuje, likovi romana Pjevač u noći neće vas ostaviti ravnodušnim. Pratit ćete glavnu junakinju na njenom putovanju i čitanje što pisama, što ostalih dijelova romana proći će brže od omiljene pjesme.

No, nakon pročitanog drugog dijela, prvi će vas čekati sasvim nov i neobičan jer će se sa svakim čitanjem otvoriti novi pogledi. Pjevač u noći za svoje čitatelje sigurno neće potrajati samo jedno čitanje, zvat ćete ga na čitateljski bis!