Svečana premijera „Gullivera“ 28.rujna u GK Žar ptica

U Gradskom kazalištu Žar ptica traju posljednje probe uoči svečane premijere Gullivera koja će se održati 28.rujna 2018.godine.

 

Gulliver je doputovao u Žar pticu u vrijeme kada nam je prijeko potrebna priča o prihvaćanju drugačijih od nas, ističe autorica dramatizacije Nikolina Bogdanović. A mi vas – spremne na prihvaćanje različitosti pozivamo da poželite dobrodošlicu našem Gulliveru i popratite našu novu predstavu“.

 

Kako se ističe u najavi, na jednom otoku usred oceana, kojeg nema ni na jednom zemljovidu i kojeg nitko ne spominje na nastavi zemljopisa, živi mali narod, Liliputanci.  A onda je došao stranac…

 

Fotografija:Mare Milin

 

Jednoga jutra, olujno more na njihovu obalu izbaci velikog diva koji svojim dolaskom živote malih Liliputanaca preokrene naglavačke. Taj na prvi pogled zastrašujući div zove se Gulliver i zapravo je dobroćudan, trapav i ovim susretom jednako preplašen kao i oni.

 

Susret Gullivera i Liliputanaca susret je pun nesporazuma i obostranog čuđenja. I naravno: svatko misli da je njegov način ispravan, da su njegovi običaji normalni  i da je drugi u krivu.

 

Fotografija:Mare Milin, Zagreb 2018.

 

Gulliver upoznaje običaje, jezik i život u Liliputu i s vremenom pridobije poštovanje i povjerenje njegovih stanovnika, ali idiličan suživot nije dugog vijeka…

 

Izvorno su Gulliverova putovanja irskog književnika Jonathana Swifta pisana kao satira namijenjena odraslim čitateljima. Ali, kako to uvijek biva s pričama, jednom kada im pisac udahne život, one se same otisnu na putovanje kroz vrijeme i prostor u potrazi za svojom publikom. Tako je Swiftova priča o velikom divu među malim ljudima diljem svijeta prije svega oduševila dječju publiku.

 

Režiju potpisuju Saša Božić i Ksenija Zec, a dramatizaciju Nikolina Bogdanović. Glavnu ulogu Gullivera igra Marko Hergešić, a Liliputanci su: Petar Atanasoski, Dunja Fajdić, Damir Klemenić, Ante Krstulović, Gorana Marin, Amanda Prenkaj i Vesna Ravenšćak Lozić

 

Izvor: GK Žar ptica