Jedan šegrt i jedna svevremenska priča

1913. godine jedna je posebna žena napisala posebno djelo koje će desetljećima kasnije osvajati srca čitatelja ukoričeno, animirano, igrano… Proučavali su ga znanstvenici, djeca, ali i odrasli čitatelji. Žena čije ga je pero napisalo jest Ivana Brlić Mažuranić, koja ne treba posebno predstavljanje i koja je odrastajući u umjetničkoj i povijesno važnoj obitelji, u svoje stvaralaštvo i osobnost utkala ponajbolje osobine svojih predaka. Pišući o društveno – povijesnoj tematici (lirika, esejistika, autobiografska proza), ali i o fikciji, Brlić Mažuranić ostavila je neizbrisiv trag u hrvatskoj književnosti, a upravo je novo izdanje njezinog moglo bi se reći i najpoznatijeg djela Čudnovate zgode šegrta Hlapića, povod današnjega osvrta.

Malen kao lakat, veseo kao ptica, hrabar kao kraljević Marko, mudar kao knjiga, a dobar kao sunce… opis je to jedinstvenog lika u hrvatskoj dječjoj književnosti. Ako dodamo zelene hlače i posebne cipele, vjerojatno već znate da se iza tog opisa skriva lik upravo šegrta Hlapića, dječaka koji se uči postolarskom zanatu kod majstora Mrkonje. Nakon nesporazuma, odluči otići u svijet razgaziti čizmice izrađene za bogataškog sina i pritom doživi mnoge zgode, nezgode, ali i vrijedna iskustva. Društvo mu pravi djevojčica Gita, pas i papagaj. Oni se uče suradnji, međusobnom uvažavanju, prijateljstvu i mnogim temeljnim vrijednostima. U priči dobro uvijek pobjeđuje zlo, a pravednost i strpljenje bivaju nagrađeni. Iako napisana 1913., priča o Hlapiću treba se naći i na policama djece današnjega doba. U novom izdanju na čitateljske police priču donosi Mozaik knjiga i urednik Zoran Maljković, a ilustracijama ju je obogatio Patricio Alejandro Aguero Mariñ. Vizualno prekrasan doživljaj nadopunit ćete čitanjem svevremenskih rečenica koje će vam pokazati da prave vrijednosti i emocije ne poznaju vrijeme, dob niti godine.

Uzmite novo izdanje u ruke, krenite na putovanje s poznatim likovima i zasigurno ćete ih doživjeti na neki nov način. Čitati ovu priču mogu i djeca i odrasli te uvijek naučiti nešto novo od Hlapića i družine. Rečenice Ivane Brlić Mažuranić zasigurno su one koje se pamte i s radošću prenose na neke nove naraštaje, kako bi i sami stvarali čudnovate zgode.