Teatar Ulysess postavlja Euripidove “Bakhe” na sceni ZekaEm-a

U Zagrebačkom kazalištu mladih održana je konferencija za medije uoči Zagrebačke premijere predstave Euripid: Bakhe Teatra Ulysess koja je nastala u koprodukciji sa Zagrebačkim kazalištem mladih.

 

Euripidova drama Bakhe u režiji Lenke Udovički premijernu izvedbu imala je na Malom i Velikom Brijunu, u sklopu 18. sezone Teatra Ulysses, a uskoro ću ju vidjeti i  publika u Zekaem-u.

 

„Izuzetno se veselim i jako sam sretan zbog predstave.Naša suradnja sa Zagrebačkim kazalištem mladih se nastavlja i mislim da će na ovoj divnoj pozornici koja je jedna od najljepših u regiji da će Euripidove Bakhe imati fantastičnu inscenaciju i biti odlično primljene“ ističe Rade Šerbedžija, osnivač kazališta Ulysses.

 

 „Zekaem je u svojoj tradiciji otvoren prema nezavisnoj kazališnoj sceni tako da nije neobično da ulazimo u suradnju ovaj put sa Ulyssesom i ovdje se radi o postprodukcijskoj suradnji.Iako je predstava bila izvedena premijerno u srpnju , sada ulazi na repertoar u Zekaem-u i mislim da zagrebačka publika treba dobiti šansu vidjeti predstave koje su izvedene na našim ljetnim festivalima“ rekla je Snježana Abramović Milković, ravnateljica Zagrebačkog kazališta mladih.

 

Iako joj je ovo do sada druga režija slavnog starogrčkog dramatičara Dramu Bakhe redateljica Lenka Udovički postavlja predstavu kao suvremeno dubinsko putovanje u prirodu čovjeka, obilježenu vječnim sukobom apolonskog i dionizijskog načela.

 

„Da ovo je druga režija Euripida kojeg smatram kao jednog od najznačajnijih pisaca uopće , a i od grčkih tragičara mi je najomiljeniji jer se bavio prije svega položajem žena , odnosno kuda ide grčko društvo u odnosu na to gdje su žene , a žene su usprkos napretku tog društva bile zapostavljene, bile sklonjene sa javne scene i postale su svojinom svojih muškaraca. A u Bakhama koje su njegov posljednji i možda najteži komad mislim da je otišao možda i korak dalje i to je toliko jedan kompleksan komad da nam je trebala pomoć psihoanalize da uđemo u njega i bili smo zatečeni koliko je zapravo suvremen“ ističe Lenka Udovički, umjetnička voditeljica Ulyssesa i redateljica predstave.

 

Uloge tumači dvanaest glumica, koje utjelovljuju  dvanaest žena koje se nalaze na grupnoj terapiji. One traže utočište od patrijarhalnog, kapitalističkog, nemilosrdnog svijeta gdje je nedopustivo pokazati slabost ili izgubiti kontrolu. Na putu oslobođenja od stanja prisilne normalnosti one ulaze u svijet Euripidovih Bakhi.