Kako si ga tražila?

Krešimir Butković završava studij logoterapije, a logos (grč. riječ) njegovo je snažno oružje. Njegove su rečenice već ukoričene u jednoj zajedničkoj te dvije vlastite zbirke, a na Petrarca festu osvojio je nagradu za najbolji sonet. Osim poezije, Butković piše i prozu. Izdao je tri romana za odrasle te avanturistički roman za djecu Bornin vremeplov.  Osim što je pisac, autor je i tekstopisac i već dugo surađuje s domaćim i inozemnim glazbenicima.

Danas vam predlažem čitanje njegovog novog romana, koji je izdala Naklada Uliks, a uredio …… , zanimljivo naslovljenog Kako si ga tražila. Ponuka vas otvoriti korice kako biste saznali tko je koga tražio i zašto. Priča se otvara prekrasnim motom o ljubavi, smješta prvo u grad pa potom na otok, prateći život mlade žene suočen s preljubom i smrću, prevarama i lažima. Ona kreće ispočetka, nailazi na prepreke i stranputice, no pratimo njen razvoj, propitkivanja i upoznavanje sebe. U vrtlogu starijeg supruga, potom udovištva, srušenih ideala, surove stvarnosti i otočke idile, otvorit će se mnoga pitanja. Put do odgovora neće biti nimalo lak i ugodan, ali će svako iskustvo biti snažno i ispričano glasom sveznajućeg pripovjedača koji glavnu junakinju promatra sa strane. Osim nje, tu su još dvije žene, njezina susjeda te najbolja prijateljica koje na neki način dopunjuju sliku o njoj. Situacije kroz koje prolazi junakinja u svojoj potrazi za smirenošću, podrškom, ljubavlju i srećom nesvakidašnje su, uključuju i psihičke lomove i fizičke povrede, no ona pronalazi snagu i smisao, učeći i upoznajući sebe.

Jednostavan, a slikovit stil; komplicirana pitanja, a neki naši vlastiti odgovori; suosjećanje i čuđenje, brojni osjećaji i još brojnija pitanja što bismo mi i kako da smo u situaciji u kojoj je glavna junakinja; sve ovo će biti razlozi da ovu knjigu ne ispustite iz ruku dok ne dobijete odgovor na ključno pitanje kako ga je tražila i još važnije, što i koga je pronašla.