Premijera “Trubadura” G.Verdija 22.veljače u HNK u Zagrebu

Uoči premijerne izvedbe Opere Trubadur, Giuseppea Verdija, u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu, održao se već tradicionalni program Ususret premijeri na kojoj su govorili intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč i ravnatelj Opere Marcello Mottadelli, dok je program moderirao Branimir Pofuk.

 

“Uzbuđenje pred premijeru je veliko jer riječ je o iznimnom naslovu u koji se usudila krenuti naša Opera. Trubadur je ono mjesto koje okuplja ne samo publiku nego i cijeli grad. Trudimo se biti ne manje zanimljivi od drugih kazališta i drugih Opera što ova izvedba i dokazuje “, izjavila je na samom početku programa intendantica Dubravka Vrgoč.

 

Maestro i ravnatelj Opere Marcello Mottadelli nadovezao se kako cijeli ansambl i kreativni tim rade zaista naporno kako bi Trubadur zablistao onako kako publika i očekuje.

 

“Predstava je dinamična i briljantna no neću govoriti previše kako ne bi pokvario doživljaj. No cijeli zbor i svi solisti su fizički spremni. Iz moje perspektive radi se o briljantnoj režiji i sve je odlično postavljeno. Sretan sam što sam ovdje i što Zagreb ima taku divnu publiku”, rekao je ravnatelj Mottadelli.

 

Program Ususret premijeri otvorio je Lucian Petrean izvedbom arije grofa Lune Il balen del suo sorriso, uslijedila je arija Manrica Di quella pira u izvedbi Francesca Anile a program je zaključen senzacionalnim duetom Leonore i grofa Lune iz 4.čina Udiste come albeggi u izvedbi Lane Kos i Luciana Petreana za koju su dobili ovacije gledateljstva koje je u velikom broju posjetilo Ususret premijeri u HNK. Sve izvedbe klavirski je popratila Helena Borović.

 

Glazba opere naime odlikuje se izvanrednom energijom, spektakularno vođenim vokalnim dionicama koje prenose snažne osjećaje, dok iznimno zamršena priča obiluje vatrenom strašću. Giuseppe Verdi Trubadurom je dosegnuo vrhunac glazbenoga majstorstva i izražajne snage svoga takozvanoga srednjeg razdoblja stvaranja.

 

Premijera predstave Trubadur je 22. veljače, a izvedbe su 25. i  27. veljače te  2., 4. i 6. ožujka

 

 

 

Izvor: HNK u Zagrebu / www.hnk.hr