Predavanjima i izložbom crteža s porukama protiv nasilja u Dječjem vrtiću svete Marije Magdalene i Osnovnoj školi Sela obilježen “Dan ružičastih majica”

Diljem lijepe naše obilježen je  Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja Dan ružičastih majica, no sasvim drugačiji pristup tom obilježavanju imali su u Dječjem vrtiću svete Marije Magdalene i Osnovnoj školi Sela iz Sela nedaleko Siska , koji su osim razgovora s djecom napravili i izložbu svojih radova s porukama protiv nasilja.

 

U Selima pored Siska živi mnogo djece , a dvije ustanove koje imaju veliku ulogu u usmjeravanju djece kroz život su Dječji vrtić svete Marije Magdalene i Osnovna škola Sela koji su u svojim ustanovama u zajedništvu mnogobrojne djece i mladih sa svojim odgajateljima progovarali o vršnjačkom nasilju i toleranciji, odnosno važnosti prijateljstva i poštovanja roditelja i starijih osoba.

 

Fotografija:Dječji vrtić sv. Marije Magdalene, Sela 2019.

 

Puno projekata radimo s Osnovnom školom Sela, od obilježavanja Dana sporta,raznih manifestacija, zajedničkih druženja do edukativnih lutkarskih predstava ,te  našu  djecu od djetinjstva učimo toleranciji i prijateljstvu koje je važan faktor o našim odgojno-obrazovanim ustanovama“ ističe Vesna Katarić ,sestra Krešimira ,  ravnateljica Dječjeg vrtića svete Marije Magdalene.

 

Mališani su od najranijih jutarnjih sati u dječjem vrtiću započeli s aktivnostima koje promoviraju prijateljstvo i nenasilno rješavanje sukoba, te su zajedno sa odgajateljima saznali što proživljavaju žrtve nasilja, te su odlučili poruke i želje podrške vršnjacima i svima koji proživljavaju neku vrstu nasilja.

 

„Djeca su odlično reagirala na predavanja o vršnjačkom nasilju ,te su postavljala puno pitanja o tome što to točno znači nasilje ,te  kako spriječiti vršnjačko nasilje i  zašto se nose ružičaste majice. Ja sam im ispričala povijest o dječaku iz Kanade koji zbog ružičaste majice doživio vršnjačko nasilje , te smo zajedno nacrtali crteže ružičastih majica s porukama koje su željeli poručiti ostaloj djeci“ dodala je tim povodom Vesna Katarić ,sestra Krešimira ,  ravnateljica Dječjeg vrtića svete Marije Magdalene.

 

Fotografija:Dječji vrtić sv. Marije Magdalene, Sela 2019.

 

Potom su se djeca uputila  u Osnovnu školu u Selima gdje su se družili s najmlađim i malo starijim osnovnoškolcima. Zajedno su pjevali himnu o nenasilju, te imali kratki program poučnog sadržaja o tome kako biti dobar, izbjegavati nasilje te naučeno primjenjivati u igri i druženju s vršnjacima.

 

Osnovnoškolcima se svidjela ideja s porukama te su i oni pisali poruke podrške žrtvama vršnjačkog nasilja i potpisivali peticiju protiv nasilja među vršnjacima. Poruke su stavljene na ružičaste majice i izvješene u holu škole u znak podrške vršnjacima.

 

 

Odlična suradnja između Dječjeg vrtića svete Marije Magdalene i Osnovne škole Sela se nastavlja se i dalje , a još ovaj tjedan  će se u sklopu aktivnosti održavati likovne radionice na kojima će se izrađivati maske za maskenbal , a u travnju ih očekuje jedna kazališna aktivnost . Točnije, održat će se izvedba lutkarskog igrokaza Mudra sova i lukava lisica Dječje scene Teatra Gavran koja na edukativan način progovara koliko je važno steći samopouzdanje u životu u izvršavanju svakodnevnih obaveza.