Stihovi koji kriju Dušu harlekina

Nives Puhalo mlada je pjesnikinja, dobitnica nagrade Dubravko Horvatić i članica Društva hrvatskih književnika. Iza nje je sedam ostvaraja, zapaženih pjesničkih zbirki kojima ostavlja trag na hrvatskim pjesničkim stazama. Ovaj ponedjeljak predstavljam vam njezinu osmu zbirku, izdanu u vlastitoj nakladi i pod uredničkim okom Lade Žigo Španić.

Duša harlekina zbirka je u kojoj će svatko od nas pronaći djelić svoje duše i uočiti prepoznatljivi lirski stil Nives Puhalo i svu slikovitost i bujnost njezinih stihom oblikovanih slika. Podijeljena u devet cjelina, uz predgovor same autorice i pogovor urednice Lade Žigo Španić knjiga uvodi u predivan lirski svijet koji iskreno (ponekad na granici bola i samoće) progovara o svijetu koji okružuje autoricu i koji ona promatra i upija u stihove. Pjevane u prvom licu, ponekad posvećene pjesme Nives Puhalo progovaraju o prirodi i gradu, o emocijama koje nas okružuju i nedostaju, a njihovi su motivi zrcalo svevremenih emocija. Stilski zaokružena, bujnog jezika i jednostavnog izraza zbirka stavlja naglasak na probleme koji okružuju čovjeka u suvremenom svijetu, ali i na pitanja i nesigurnost s kojom se susreće svatko tko nije u okvirima hladnih zidova suvremenog svijeta. Ipak, upravo je pjesništvo Nives Puhalo ono što vraća vjeru u prirodu, u ljudskost, u osjećaje. U harlekine i knjižničare, u one koji iza kulisa stvaraju svoje svjetove.

Teško je izdvojiti samo jedan motiv, samo jednu misao vodilju, nešto što će namamiti na čitanje, stoga ću samo reći da ćete kad otvorite ovu zbirku među njezinim koricama otkriti dušu jednog harlekina koji je možda čak i sličan vama. Pročitajte i saznajte, Duša harlekina pokazat će vam se u svoj svojoj ljepoti!