Od 8. do 12. travnja diljem Hrvatske održavati će se “2. Dani medijske pismenosti”

U organizaciji Agencije za elektroničke medije i UNICEF-a Hrvatska i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja održana je konferencija za medije povodom održavanja 2. Dana medijske pismenosti čija će ovogodišnja tema biti poštovanje sebe i drugih u medijima.

 

Da je internet medij 21. stoljeća već odavno znamo ,jer osim mlađe populacije sve je veći broj odraslih koji provode vrijeme na elektroničkim medijima , ali i na društvenim mrežama, gdje su izloženi čitanju lažnih medijskih vijesti , dezinformacijama i manipulacijama koje je nažalost teško prepoznati. Naime , poražavajuće brojke govore da je svega 8% ispitanika u Hrvatskoj imalo priliku educirati se o vještinama kritičkog sagledanja medijskih sadržaja.

 

Problem nam donosi život u ovom medijskom prostoru gdje su potrebne brojne vještine , vještine medijske pismenosti , odnosno vještine kako prepoznati lažne informacije , dezinformacije, kako se zaštititi od manipulacija , od cyber bulinga i propagande. To su sve velike vještine koje nam trebaju za život u 21.stoljeću za aktivnu participaciju u društvu i sudjelovanju u demokratskim procesima“ ističe Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije.

 

Kako bismo bolje razumjeli Medijsku pismenost, analizirali medije , pravilno koristili društvene mreže ali i zaštitili svoje osobne podataka, Agencija za elektroničke medije i UNICEF- će od 8. do 12. travnja održati diljem Hrvatske. 2. Dane medijske pismenosti.

 

Pohvalila bih inicijativu i drago mi je da Agencija za elektroničke medije nastavlja s ovim projektom koji je jedan od najvidljivijih projekata koji provode. Mislim da ćemo se svi složiti da je ogromna potreba razvoja novih programa medijske pismenosti posebno za djecu i mlade , ali i za širu populaciju , te smo svjesni da je to jedna od najpotrebnijih kompetencija danas s obzirom na to da smo tome izloženi svi , a posebno djeca“ rekla je tim povodom Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske.

 

Istraživanja su pokazala da trećina roditelja nažalost rijetko razgovara ili nikada ne razgovara sa svojom djecom o medijima i medijskom pismenosti, stoga je izdana knjižica za roditelje i skrbnike djece Djeca i mediji , kao i Slikovnica o medijima za najmlađe koja bi brojku od 8 % educiranih mogla povećati , ali svjesna je toga problema i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

 

Veza medijske pismenosti prema osobnom i socijalnom razvoju je izuzetno bitna, ali i prema zdravlju također, jer moramo povezati ono što osjećamo sami i što razvijamo kod sebe samopoštovanje , ali i poštovanje prema drugima, kako bismo izbjegli i nasilje putem medija , posebno nasilje na internetu , što je također naš cilj u ovom cijelom procesu jer radimo i na akcijskom planu prevencije nasilja“ rekla je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

 

Zagrebačka Škola za grafiku, dizajn i medijsku pismenost jedna je od obrazovnih ustanova koja educira svoje učenike o lažnim vijestima , ali i o međuvršnjačkom nasilju koje se odvija na internetu. Ako se i vi želite educirati više o medijskom pismenosti ili razgovarati sa svojom djecom,  sve potrebne informacije možete pronaći i na portalu www.medijskapismenost.hr.

 

Raspored događanja 2. Dana medijske pismenosti: