U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu izložen je umjetnički opus Dušana Džamonje , a neka djela su po prvi puta izložena javnosti

Povodom desetogodišnjice smrti kipara Dušana Džamonje u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu otvorena je izložba Dušan Džamonja – pedesete i šezdesete koji obuhvaćaju umjetnikovu selekciju već viđenih djela, ali i nekih koji su po prvi puta izloženi javnosti.

 

Jedan od najplodnijih hrvatskih kipara Dušan Džamonja iza sebe je ostavio bogati umjetnički opus koji ga je obilježio , ali i pozicionirao na svjetskoj umjetničkoj sceni. Broji nekoliko tisuća skulptura, crteža i projekata, a selekcija njegovih djela iz razdoblja kraja 40-ih, početka 50-ih, zaključno s 1965. godinom, uz nekoliko skulptura novijeg datuma izložena je u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

 

Skulptura “Svita” D.Džamonje / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2019.

 

Mi smo se ovom izložbom željeli prisjetiti jednog od najznačajnijih hrvatskog kipara koji je ostavio veliki trag kako u hrvatskom tako i u europskom kiparstvu. Naravno razlog je deseta obljetnica Džamonjine smrti koje nas je podsjećam napustio 2009.godine i ta se obljetnica poklopila s njegovim izlaganjem u Umjetničkom paviljonu prije dvadeset godina , točnije 1999.godine“ rekla je tim povodom Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu

 

Na izložbi je izloženo sedamdesetak skulptura od drva, željeza , aluminija , kamena i bronce, te brojni crteži i uvećanja, a predstavljaju umjetnikov opus nakon završetka akademije pa sve do prepoznatljivih skulptura koje su ga lansirale među najuspješnije hrvatske kipare.

 

Skulptura “Jelen” D.Džamonje / Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2019.

 

Ova izložba mi puno znači jer već nekoliko godina radim na njoj.Skupljali smo skulpture okolo, restaurirali i pripremali kako bi ih mogli pokazati javnosti. Cijeli koncept je polako kuhao dok se nije iskristalizirao ovako kako je u obliku kakvom smo Vam ga pokazali. Ovom izložbom slavimo kako je Branko rekao odlazak velikog umjetnika s njegovim početkom i njegovom slavom. Izložba je pripremljena za mlade ljude i nosi poruke da samo studiozni i kontinuirani rad dolazi do rezultata,također je potrebna vjera u sebe i svoj talenat , ali i rad , rad, rad“ ističe Fedor Džamonja, autor izložbe.

 

Na izložbi vidimo radove s kojima je Džamonja diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu i u pet godina je razvio jednu apstraktnu skulpturu po kojoj je on naravno poznat međunarodno , ali i kod nas. Kad kažete Džamonja vjerojatno će svi pomisliti na takvu skulpturu“ rekao je Branko Franceschi, kustos izložbe.

 

Fotografija: Zorana Vukić©www.cro-kultura.com, Zagreb 2019.

 

Čast da otvori ovu značajnu izložbu pripala je gradonačelniku grada Zagreba.

 

Duško Džamonja je obilježio hrvatsko kiparstvo, ako je Edo Murtić obilježio 20.stoljeće kao najbolji hrvatski slikar , Džamonja je kao najplodniji kipar 20.stoljeća u Hrvatskoj i zato je on značajan. Hvala puno obitelji Džamonja što su nam podarili ovu izložbu povodom desete obljetnice njegove smrti „ istaknu je Milan Bandić, gradonačelnik grada Zagreba.

 

Izložba Dušan Džamonja – pedesete i šezdesete je nastala je u koprodukciji s Galerijom Umjetnina u Splitu , Umjetničkim paviljonom u Zagrebu i obitelji Džamonja koja je za potrebe izložbe posudila djela koja su u njihovom vlasništvu.