Dodjelom nagrade “Marul” završeni su “29.Marulićevi dani”

Izvedbom predstave izvan konkurencije Pansion Eden Zagrebačkog kazališta mladih, te dodjelom festivalskih nagrada Marul završeni su 29. Marulićevi dani   na kojima je u tjedan dana na sceni HNK u Splitu prikazano ukupno 12 dramskih predstava u konkurenkciji za Nagrade.

 

Miro Gavran dobio je Marula za suvremeni dramski tekst festivalske predstave za predstavu Svaki tvoj rođendan u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Riječ je drami koja mu je ujedno i 352 premijera u životu, a svoju će izvedbu  imati i na ovogodišnjem   26.Festivalu glumca.

 

U obrazloženju nagrade Marul  Miri Gavranu naglašeno je kao je drama Svaki tvoj rođendan možda je i najambicioznije Gavranovo djelo:

Osnovni postulati po kojima Gavran i jest postao veliko dramsko ime, nisu iznevjereni niti u ovoj složenoj konstrukciji odnosa, osjećaja, uspomena i dramskih eskapada. Pisana za veliki glumački ansambl, uobličena u vrlo preciznu i znalački isprepletenu dramaturgiju, s idejom o neprolaznosti onog što nas čini ljudima i po čemu se prepoznajemo u iskonskoj potrebi za ljubavlju i ljepotom, drama “Svaki tvoj rođendan” oda je životu čije rođendane sami oblikujemo, a u čiji smisao duboko vjerujemo” navedeno je u obrazloženju.

 

Ova se predstava u posljednja četiri mjesec igra se pred rasprodanim gledalištem u Zagrebu, a i u Splitu je igrana pred rasprodanim gledalištem. To mi je dokaz kako publika voli predstave sa suvremenom tematikom jer ta je predstava uronjena u našu stvarnost i donosi prepoznatljive likove i zbiva se u zadnjih šezdeset godina u Hrvatskoj, zahvalan sam i glumačkom ansamblu HNK Zagreb i redatelju Reneu Medvešeku na odlično obavljenom poslu ” rekao je tim povodom Gavran.

 

Svaki tvoj rođendan” `/ Izvor: www.hnk.hr / Fotografija :Mara Bratoš

 

Nagradu Marul za najbolju predstavu u cjelini dobila je drama Emet autorice Ivane Šojat , a u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, dok je Marula za režiju dobio  Samo M. Strelec redatelj predstave.

 

Kako se ističe u  obrazloženju nagrade, Marul za predstavu u cjelini koji je dobila drama Emet u samom naslovu istoimenog romana Ivane Šojat upućuje na postupke koji su dosljedno prisutni u preciznoj arhitekturi ove predstave. Naime, Emet, što znači Život, u sebi nosi vlastitu suprotnost – Met, odnosno Smrt. Suprotnosti, naime, borave na istom mjestu, a granice su fluidne, navodi se u obrazloženju.

 

Primajući ovu nagradu  intendantica HNK Osijek Dražena Vrselja je istaknula kako je to iznimno važno priznanje Osijeku i kazališnom ansamblu u tom gradu.

 

Predstava “Emet” / Izvor: www.hnk-osijek.hr

 

Nagradu Marul za umjetničko ostvarenje dobio je  Marjan Nećak za predstavu Marjana Nećaka i Maje Hrgović Djevojčica sa žicama u izvedbi Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana i Moving Music Theatre Bitola.

 

Marula  za dramaturgiju / dramatizaciju/adaptaciju / lokalizaciju predstave dobio je umjetnički tim predstave Ispravci ritma Gorana Ferčeca u produkciji Kazališnog kolektiva BADco., Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara, dok su Marula za glumačka ostvarenja dobili  Olga Pakalović za Svaki tvoj rođendan i Nikša Butijer za Govori glasnije.

 

Nagrada publike za najbolju predstavu  pripala je predstavi Kako je počeo rat na mom otoku u izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella, Zagreb i Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, dok je žiri čitatelja dnevnog lista Slobodna Dalmacija, odlučio  Nagradu za glumačko ostvarenje dodijeliti Siniši Popoviću za ulogu u predstavi Nine Mitrović Susret u izvedbi Teatra EXIT, Zagreb.