Otvoren hrvatski paviljon na “58. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia”.

Izložbom Tragovi nestajanja (u tri čina) Igora Grubića, jednog od najistaknutijih i međunarodno najpriznatijih hrvatskih umjetnika, a u koncepciji renomirane grčke kustosice Katerine Gregos, Hrvatska je predstavljena na 58. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti – La Biennale di Venezia.

 

Na svečanom otvorenju mnogobrojnim uzvanicima projekt su predstavili kustosica i umjetnik, a svojim prigodnim govorom otvorila ju je dr.sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske.

 

Hrvatski paviljon smješten je u prostoru iz 16. stoljeća, u četvrti Santa Croce, u neposrednoj blizini Fondazione Prada. Prostor je kroz povijest često mijenjao namjene, a ove godine prvi put se koristi kao nacionalni paviljon. U 300 četvornih metara prostora koji je donedavno služio kao stolarska radionica, prvi put je u cijelosti predstavljen projekt na kojem je zagrebački multimedijalni umjetnik radio čak trinaest godina.

 

Fotografija: Bojan Mrđenović, Venecija 2019.

 

Riječ je o tri međusobno povezana foto-eseja, poglavlja ili čina (Divlja kuća, Filigranski pločnik i Dekonstrukcija tvornice ) koja su uz kratki višestruko nagrađivani animirani, eksperimentalni film Kako se kalio čelik postavljena unutar scenografije koju je posebno za ovu prigodu osmislio latvijski dizajner Rihards Funts. Scenografija se materijalima, oblicima i paletom boja referira na tvorničku arhitekturu.

 

Izložbu prati bogato ilustriran katalog u izdanju berlinske izdavačke kuće Sternberg Press i suizdanju Moderne galerije iz Zagreba, s tekstovima kustosice izložbe Katerine Gregos i kustoskog kolektiva WHW. Dizajn kataloga potpisuje Rafaela Dražić, a njegovo publiciranje podržala je Umjetnička zbirka Erste Grupe i Fondacija ERSTE.

 

Povjerenik Hrvatskog nastupa na 58. Venecijanskom bijenalu je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizacija je povjerena Modernoj galeriji iz Zagreba. Izložba se može razgledati do 24. studenog 2019.

 

Izvor: www.moderna-galerija.hr