15.05.2019. u knjižari Znanje održat će se predstavljanje kriminalističkog romana za djecu “Moje ljeto s Picassom!” Vjekoslave Huljić

U srijedu 15.05.2019. u knjižari Znanje (Gajeva ulica 1) s početkom u 18:00 sati održat će se promocija knjige Moje ljeto s Picassom  autorice Vjekoslave Huljić koji donosi priča o djevojčici Suzi i njezinim ljetnim dogodovštinama.

 

Autorica Vjekoslava Huljić već se odavno predstavila dječjoj publici s nizom uspješnih dječjih romana poput Moj tata je lud za mnom , Moja baka ima dečka i Moja sestra je mrak  ,  a upravo njezin novi roman Moje ljeto s Picassom koji se bavi se obiteljskim odnosima i  osjećajima, ali i na neki način kriminalistikom bi mogao privući ne samo djecu nego i odrasle.

 

“U romanima za mlade uvijek se dotaknem nekog problema koji tišti tinejdžere. Vjerojatmo se ti problemi vuku oduvijek, ali danas su možda još izraženiji i naglašeniji. Razvod roditelja, napuštanje od strane jednog roditelja, bulling među vršnjacima, pa čak i samoranjavanje rezusckanjem oštrim predmetima, kao nemogućnost nošenja s problemima  i ivapaj u pomoć, sve su to uragani s kojim se adolescenti nose.

„Moje ljeto s Picassom“ moja je jedanaesta knjiga.U tom najnovijem romanu za mlade, petom u izdanju Mozaik knjige za mlade, nakon „Moj tata je lud za mnom“,  „Moja baka ima dečka“, „Moja sestra je mrak“, „Moji misle da ja lažem“ , bavim se temom novonastalih obiteljskih odnosa.  Četrnaestogodišnja Suzi na božićnoj večeri saznaje da će njena mama roditi curicu, a iste večeri saznaje i da ima polubrata, iz očeve studentske veze. Štoviše, njen se polubrat i pojavljiuje na toj večeri, što izaziva kod Suzi osjećaj kaosa. Kao da je lupio grom iz vedra neba, ne želi prihvatiti novog člana obitelji. Još joj je teže što se njena najbolja prijateljica zaljubljuje u njega.

Suzi odlazi sa svojim živopisnim djedom  u Jelsu, na ljetne praznike. Ni ne sluti da će i sama biti dio trilera koji se počne odvijati kad pronađu u tunelu tvrđave Gripe u Splitu skrivenu Picassovu sliku. Slika dospije u ruke njenog oca, profesora umjetnosti, koji je daje na analizu, kako bi se utvrdila njena autentičnost.

Kriminalci koji se bave preprodajom slika na crno, žele se dočepati slike. Tako se i Suzi nađe u šapama kriminala. Obiteljske situacije, ljubavi mladih, ali i starih protagonista, sve skupa provučeno kroz  prizmu krimića, dovode do  raspleta koji je redovito happy end. Život je dovoljno muljevit i  tegoban, a ja želim poikazati da je svjetlo to koje se provuče kroz sve pukotine. Da ne mislite da je puno crnila, sve sam začinila duhovitim situacijama , s mnogo smijeha.

Život, na sreću, nije tabula rasa.Ispisan je i lijepim i manje lijepim, a u tome je nepredvidivost i čudo života.„Moje ljeto s Picassom“ je i za mlade i za stare.Za srca koja uvijek više vole ljeto od zime. ” rekla je tim povodom autorica Vjekoslava Huljić.

 

Kako će Suzin otac , profesor umjetnosti doći u posjed Picassove slike,te  kako će se to odraziti na njihov život pročitajte u uzbudljivom kriminalističkom romanu za djecu Moje ljeto s Picassom!