U Muzeju Mimara će se 23.svibnja obilježiti pedeset godina umjetničkog djelovanja slikara i pisca Dimitrija Popovića

U organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Skaner studija i Muzeja Mimara, 23. svibnja u 19:00 sati  u Muzeju Mimara  predstavit će  se monografija, otvariti izložba i izvoditi performans „Alegorija o umjetnosti“ slikara i pisca Dimitrija Popovića.

 

Dan je to kada se svečanim programom obilježava pedeset godina umjetničkog djelovanja slikara i pisca, Dimitrija Popovića. Rođenje na Cetinju u Crnoj Gori 1951.godine, život i rad u Zagrebu, izložbe u Europi, djela u mnogobrojnim svjetskim zbirkama, činjenice su koje odražavaju značaj rada velikog umjetnika.

 

Opsežna i luksuzna monografija u uredništvu Bože Biškupića, obuhvaća autorove tematske cikluse u vidu dvadeset odabranih tema, od mitske preko sakralne i svjetovne, sagledavajući umjetnikovo bogato izražavanje ljudskog tijela, od žrtvovanja i posvećenja, erosa i tanatosa, lijepog i ružnog, stvarnog i imaginarnog, do Kristovog tijela kao idelanog oblika i nadahnuća.

 

Knjiga pokazuje raskoš i različitost medija kojima se Dimitrije Popović služio kroz desetljeća, od onih klasičnih poput crteža, slika, grafika, skulptura, pa do suvremenih tehnika kolaža, asamblaža, fotografije, objekta, instalacije i performansa. Alegorija o umjetnosti  naziv je performansa koji će biti upriličen u Muzeju, a publika će imati prigodu upoznati umjetnikov jedinstveni izričaj. Izložba u atriju dati će presjek autorovog stvaralaštva, i posjetiteljima, ljubiteljima suvremene hrvatske umjetnosti, pružiti zadovoljstvo likovnog putovanja kroz vrijeme dugo pola stoljeća, koliko je Dimitrije Popović obilježio i utjecao na hrvatsku i svjetsku kulturnu scenu.

 

 

Izvor:Muzej Mimara