Kako mirišu knjige? Saznajte danas!

Urednica Dubravka Težak i naklada Ljevak donose vam četvrto (prvo izdanje je bilo 2004. godine) izdanje romana Miris knjige Jadranke Klepac. Inače profesorica matematike, Jadranka Klepac svojim brojnim izdanjima za djecu dokazuje da osim brojevima, izvrsno barata i rečenicama, a objavljuje kako u dječjim časopisima tako i stručno – metodičke članke. Kao prvi dio trilogije, roman Miris knjige upoznaje nas s djevojčicom Danom koja kreće u neobičnu i neobično važnu pustolovinu.

Dana voli knjige, voli lijepu riječ, a upoznajemo i njezinu obitelj – mamu koja je knjiški moljac, praktičnog tatu i baku koja je najveća podrška. Svaki je od tih likova živopisan i na svoj način doprinosi priči. Dana razmišlja o sebi i onome što voli, promišlja o svijetu oko sebe i pomalo je neobična. Odlučuje pisati roman, a autorica pomoću njezina lika vješto oblikuje roman u romanu. Upliće elemente misterije, tajnovitosti, fantastike pa čak i elemenata iz budućnosti. Spominje književnike, crtane junake, ali i povijest Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Roman je ovo za mlade koji se dotiče suvremenih problema poput položaja književnosti i važnosti knjiga, ravnoteže između praktičnosti i osjećajnosti, očekivanja od učenika i roditelja… Daje sliku jedne obitelji u kojoj vlada sloga i puno se razgovara i pripovijeda o djevojčici koja zna da je važno i spasiti planet i čitati, da se mogu voljeti i brojke i rečenice.

Miris knjige govori o obitelji i prijateljstvu, o knjigama i ljudima. Uvršten je na popis lektire i nesumnjivo će mnoge generacije učenika iz njega mnogošto naučiti. Jedno je sigurno, ovaj roman osim na popisu lektire, treba biti i na popisu za čitanje ponekog roditelja, možda već i ovaj tjedan. Iako namijenjen mladima i odrasli mogu puno naučiti.